aardappelpuree

Restjes aardappelpuree? Dit kunt u ermee maken

Als bijgerecht of in een ovenschotel: aardappelpuree kan een goede toevoeging zijn in een gerecht. Uit een zakje of zelf gemaakt. Het kan gebeuren dat er wat overblijft. Zonde om weg te gooien, maar ook niet altijd lekker om meerdere keren hetzelfde te eten. Wat kunt u dan doen met de restjes aardappelpuree?

Houdbaarheid aardappelpuree

Goed om te weten dat restjes aardappelpuree (gemaakt met halfvolle melk) in de koelkast 2 dagen goed blijven. In de vriezer blijven ze tot wel 3 maanden goed, volgens het Voedingscentrum. U kunt er dus voor kiezen om een portie van het eten met aardappelpuree in te vriezen. Onze eigen ervaring is echter wel dat aardappelpuree heel waterig wordt, zodra het daarna weer opgewarmd wordt. Vooral met puree gemaakt uit een zakje is dit het geval.

Maak eens aardappelkroketjes

Wilt u de aardappelpuree dus liever meteen verwerken in iets anders? Dan hebben we verschillende tips voor u. Denk bijvoorbeeld aan aardappelkroketjes. Meng dan door de puree nog een eidooier, peterselie en Parmezaanse kaas. Naar smaak peper en zout toevoegen. Zorg dat de puree koud is als u verder gaat werken. Vorm met de hand langwerpige rolletjes van zo’n 6 centimeter. Rol dit door een losgeklopt ei en vervolgens door paneermeel. Laat ze ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast, voordat ze gebakken worden. Dit kan in de (frituur)pan of airfryer. De aardappelkroketjes zijn ook in te vriezen, bak ze dan pas af wanneer u ze wilt gebruiken.

aardappelkroketjes-aardappelpuree

Aardappelpannenkoekjes

Met overgebleven aardappelpuree kunt u ook pannenkoekjes maken. Los zijn ze lekker, maar ook als hartig ontbijt met roerei en uitgebakken spek. Maak de puree dan aan met smaken die u zelf lekker vindt. Maar in ieder geval is nodig: meel, een eidooier, melk en bakpoeder. Kruiden zoals bieslook zijn ook een lekkere smaakmaker. Roer alles goed door elkaar en bak kleine pannenkoekjes in de pan.

aardappelpannenkoeken

Aardappelwafels

Heeft u een wafelapparaat in huis? Dan kunt u ook aardappelwafels maken. Meng hiervoor de aardappelpuree met wat bloem, ei, verse kruiden en zout en peper. Doe het mengsel in het wafelijzer en laat goudbruin bakken. Voor een extra toevoeging kunt u geraspte kaas erover strooien en het daarna in de oven nog even grillen.

aardappelwafel-aardappelpuree

Pommes duchesse (aardappeltoefjes)

U kunt er ook voor kiezen om er aardappeltoefjes van te maken, oftewel pommes duchesse. Dit staat gezellig op tafel en is nog lekker ook. Naast de aardappelpuree is hiervoor nog een eidooier nodig, ongezouten roomboter en zout en peper naar smaak. Om de toefjes te maken is een spuitzak met kartelmond nodig. Even in de oven en ze zijn klaar.

pommes-duchesse

Gnocchi

Wat ook nog heel goed te maken is met aardappelpuree is gnocchi. Dit Italiaanse gerecht is gemaakt van een aardappeldeeg. Of het nou echt pasta is of niet, daar zijn de meningen over verdeeld. Om gnocchi te maken is het beste om een zo naturel mogelijke aardappelpuree te gebruiken. Want het originele recept bestaat uit aardappel, bloem, zout en eventueel een ei. Meng de bloem met de puree en het zout en kneed tot een geheel. Als het deeg compact is, kunnen er stukjes afgesneden worden. Rol daar lange slierten van en snijd vervolgens vierkantjes. Er is een speciale techniek om de typische gnocchivorm te krijgen, die wordt in de onderstaande (Engelse) video uitgelegd door een Italiaanse kok. Maar met een vork de bovenkant van het kussentje indrukken kan natuurlijk ook.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

Op zoek naar gerechten met aardappelpuree erin? Kijk eens bij onze recepten

(Bron: Rutger Bakt, Voedingscentrum, Hello Fresh, OhMyFoodness, Libelle Lekker, Culy, Laura’s Bakery. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie