Rendang van Patrick Nugter
Publicatiedatum: 13 september 2024
Rendang wordt vooral gegeten in Indonesië en Maleisië. Meestal wordt het gemaakt met rundvlees, maar variaties zijn mogelijk. Het wordt gestoofd in een mengsel van pepers, kruiden en kokos. Serveer de rendang bijvoorbeeld met gado gado of verse friet.
Ingrediënten
- 2 kilo runderriblappen in stukjes
- 1 blik gepelde tomaat
- 1 blik kokosmelk
- 1 zakje geraspte gedroogde kokos
- 3 uien
- 1 winterwortel
- 1 duim gember
- 2 rode pepers
- 2 stengels sereh (citroengras)
Uit de voorraadkast
- Kerriepoeder
- Kruidnagel
- Knoflook
- Gemalen komijn
- Ketjap manis
- Bouillonpoeder
Extra nodig
- Stoofpan met deksel
- Staafmixer of kleine blender
Bereiding rendang
Verwarm de oven voor op 110 graden. Pel de gember en snijd deze zo fijn mogelijk. Snijd de peper en knoflook in grove stukken. Verzamel de gesneden ingrediënten in een bakje en voeg een flinke scheut olie, 1 eetlepel kerriepoeder, 1 theelepel gemalen komijn en een flinke snuif zout toe. Maak hier met een staafmixer of kleine blender een marinade van. Je kunt ook een pakje rendang boemboe erbij mixen als je dit lekker vindt.
Vermeng de marinade met de in stukjes gesneden runderriblappen. Kneus de sereh een aantal keer, bijvoorbeeld met de rug van een groot mes. Snijd de uien en de winterwortel in kleine blokjes.
Verhit wat olie in de stoofpan op middelhoog vuur en bak het vlees hier kort aan tot een mooie bruine kleur. Voeg de groenten toe aan de pan en bak het enkele minuten mee.
Open het blik kokosmelk en de gepelde tomaat en voeg dit samen met de sereh, geraspte kokos en kruidnagels toe aan de pan. Breng het aan de kook en roer het goed door, voeg dan nog 2 eetlepels ketjap manis toe en zoveel water dat het vlees net onder komt te staan. Voeg tot slot wat bouillonpoeder toe en 5 kruidnagels, dit kan je afmeten naar de hoeveelheid water en hiervoor kan het handig zijn om de verpakking te lezen en te wegen.
Laat de rendang stoven in de oven
Doe de deksel op de pan en zet deze in het midden van de oven op een rekje. Laat de rendang minstens 3 uur in de oven stoven. Neem dan de deksel van de pan en plaats deze terug in de oven om zonder deksel nog 1 klein uur in te koken.
Proef na dit uurtje het vlees; de rendang is klaar wanneer het vlees mals en zacht is. Vergeet niet de sereh uit de pan te halen voor het serveren en voor de garnering de geraspte kokos of seroendeng. Dit vind je bij de oosterse artikelen in de supermarkt, om over de rendang te strooien.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Patrick Nugter)