Reibekuchen met appelstroop-zuurkool en gehaktbrood
Reibekuchen zijn aardappelpannenkoeken. De reibekuchen kennen velen waarschijnlijk van de kerstmarkten in Duitsland, maar ook op de Oostenrijkse menukaart is het geen vreemde. De pannenkoeken worden gemaakt van geraspte aardappelen en worden platgedrukt in de pan. De aardappelpannenkoeken zijn zowel met zoet als hartig beleg heerlijk. Sandra maakt reibekuchen met appelstroop-zuurkool en gehaktbrood.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 2 uien
- 1 eetlepel ketchup
- 200 gram gehakt
- 1 volkoren beschuit
- 2 eieren
- peper, zout
- 300 gram zuurkool
- scheutje water
- 1 eetlepel appelstroop
- 400 gram vastkokende aardappelen
- 0,25 bosje peterselie
- 1 eetlepel bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- olijfolie
- klontje boter
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Pel en snipper de helft van de uien. Voeg samen met de ketchup toe aan het gehakt en verkruimel hier het beschuitje boven. Voeg de helft van de eieren toe en breng op smaak met peper en zout. Kneed het gehakt en vorm hier een gehaktbroodje van. Leg het gehaktbroodje in een kleine met bakpapier beklede cakevorm en bak in circa 30 minuten.
Spoel de zuurkool af en verwarm met een scheutje water en de appelstroop op laag vuur circa 15 minuten met de deksel op de pan.
Schil en rasp de aardappelen. Pel en rasp de rest van de uien en meng met de aardappelen. Hak de peterselie en voeg toe. Voeg het andere ei, de bloem en bakpoeder toe. Breng op smaak met peper en zout en roer alles goed door.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan en smelt er een klontje boter bij. Vorm platte hoopjes van het aardappelmengsel in de pan en bak ze in circa 8 minuten om en om goudbruin en gaar. Herhaal tot alles op is en laat uitlekken op keukenpapier.
Verdeel de reibekuchen en zuurkool over borden. Snijd het gehaktbrood in plakjes en serveer erbij.
Eet smakelijk!