Naar cookieinstellingen
reebiefstuk Jonathan Zandbergen

Reebiefstuk van Jonathan Zandbergen

Volgens chef-kok Jonathan Zandbergen zijn er geen 4 maar 5 seizoen. Want wanneer de lente overgaat in de zomer is wat hem betreft een eigen seizoensnaam waard: de voorzomer. Een periode waarin er een uniek aanbod aan seizoensproducten is. In zijn boek Vijf seizoenen kookt Jonathan met die seizoenen mee. In Tijd voor MAX maakt hij een reebiefstuk.

Ingrediënten:

  • 4 takjes tijm
  • olijfolie
  • 600 gram reerugfilet (of hert, een perfect alternatief als ree niet verkrijgbaar is)
  • zout en peper
  • 8 plakken ontbijtkoek
  • ½ teentje knoflook, fijngesneden
  • 5 jeneverbessen, fijngemalen
  • 125 gram + 1 eetlepel roomboter
  • 25 gram Parmezaanse kaas
  • 8 kleine stoofperen (gieserwildeman)
  • 1 liter rode wijn
  • 4 stuks steranijs
  • 6 kruidnagels
  • 2 kaneelstokjes, à 5 centimeter
  • 87 gram rietsuiker
  • 1 rodekool, gesneden
  • 100 milliliter frambozenazijn
  • 100 milliliter wildjus

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor tot 180 °C. Ris de tijmblaadjes van de takjesen hak grof. Wrijf een beetje olijfolie op de reerugfilets en wrijf in met de tijm, zout en peper. Zet opzij en laat marineren.

Snijd de korstjes van de ontbijtkoek en snijd hem in zeer dunne plakken. Bak 30 minuten in de oven en laat afkoelen. Maal de ontbijtkoek tot poeder. Voeg de knoflook en de jeneverbessen toe. Smelt 125 g roomboter en voeg toe. Meng de Parmezaanse kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper. Strijk het mengsel 3 mm dik tussen 2 stukken bakpapier en laat opstijven in de koelkast.

Schil de stoofperen met een dunschiller in een vloeiende beweging van boven naar beneden, zo krijg je een mooie vorm. Laat de steeltjes zitten maar verwijder het klokhuis met behulp van een meloenboller of appelboor.

Doe de peren met 500 ml rode wijn, 2 stuks steranijs, 4 kruidnagels, 1 kaneelstokje en 75 g rietsuiker in een passende pan. Zorg dat de peren onder staan. Voeg indien
nodig wat water toe. Stoof afgedekt 1 uur en 30 minuten op laag vuur.

Doe de rodekool met 500 ml rode wijn, de frambozenazijn, 2 stuks steranijs, 2 kruidnagels, 1 kaneelstokje, 12 g rietsuiker en het zout in een pan. Plaats een deksel op de pan, breng aan de kook en zet het vuur laag. Kook de rodekool in ca. 1 uur en 30 minuten gaar. Roer de kool iedere 10 minuten even om.

Verhit een scheutje olie in een koekenpan op hoog vuur en bak de reerug rondom goudbruin.Voeg 1 el roomboter toe en draai  het vuur iets lager. Lepel de bruisende boter over de filet en draai
hem iedere minuut. Bak de filet in totaal 8 minuten en laat rusten.

Breng de temperatuur van de oven terug tot 160 °C. Snijd de reerugfilet in 4 stukken. Snijd de kruidkoek uit de koelkast in stukken van dezelfde grootte. Beleg de filets met een plakje kruidkoek en bak 2 minuten in de oven. Verwarm de wildjus. Serveer de ree met de stoofpeertjes, de rodekool, de jus en eventueel wat knolselderijpuree.

(Bron: boek Vijf seizoen / Jonathan Zandbergen)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.