Naar cookieinstellingen

Quiche Lorraine met pastinaak van Sandra Ysbrandy

Pastinaak was lang geleden populairder dan de aardappel. Inmiddels is deze vergeten groente weer terug van weggeweest. De heerlijke zoete anijsachtige smaak van deze wortelgroente combineert fantastisch in een quiche Lorraine met hartige spekjes, Parmezaanse kaas en tijm.

Ingrediënten (voor 4 tot 6 personen):

Voor het deeg:

  • 90 gram zachte boter
  • 1 theelepel suiker
  • snuf zout
  • 180 gram bloem
  • 2 eidooiers
  • 3 eetlepels koud water

Voor de vulling:

  • 500 gram pastinaak
  • 125 gram gerookte spekreepjes
  • 75 gr Parmezaanse kaas (geraspt)
  • enkele takjes verse tijm
  • 4 eieren
  • 2 eigelen
  • 3 deciliter room
  • peper en zout

Extra nodig

  • Een bakvorm met een doorsnede van 20 centimeter

Bereidingswijze:

Meng de zachte boter met het zout en de suiker. Gebruik hiervoor een spatel. Voeg de bloem toe en 2 eidooiers en 3 eetlepels koud water. Bewaar het eiwit. Roer tot een kruimelig deeg. Vorm met de handen een deegbal en verpak dit in plastic folie. Laat het deeg minimaal een uur rusten in de koelkast. U kunt het deeg ook een dag van tevoren maken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de pastinaak en snijd in kleine blokjes (1 x 1 cm). Leg de blokjes pastinaak in een ovenschaal. Giet er wat olijfolie overheen, peper, zout en tijm. Rooster de pastinaak 15 minuten in de oven.

Bak de spekjes op rustig vuur en laat uitlekken op keukenpapier. Vet de bakvorm in met boter. Strooi er wat bloem overheen. Rol het deeg uit tot een ronde plak. Leg dit in de bakvorm. Zorg dat scheurtjes en gaatjes opgevuld zijn. Rol met de deegroller over de rand van de vorm en snijd het overtollige deeg weg. Kwast het deeg in met het eiwit en zet de vorm weer in de koelkast.

Meng voor de vulling de eieren en de room in een kom. Gebruik hiervoor een garde. Haal de deegbodem uit de koelkast. Verdeel de spekjes en de pastinaak over de bodem. Giet er het ei-roommengsel over. Zet 40 minuten in de oven tot de bovenkant van de quiche mooi goudbruin kleurt.

De quiche kan warm en koud gegeten worden. Snijd er mooie punten van en serveer met een frisse groene salade.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Reactie

    petersinke says:

    Hallo lieve Sandra,
    Wat een heerlijke gerechten maak jij toch altijd. En ieder keer vol enthousiasme en met een vrolijke lach. Je bent een super enthousiaste gezellige en mooie vrouw! En dan die vrolijke jurken waarmee je mij steeds weer verrast. Hele leuke vrolijke patronen, net als jij!
    Ik ben nu in Zweden op vakantie in de sneeuw, maar als ik weer in Nederland ben probeer ik een keertje bij een uitzending aanwezig te zijn en kan ik je live zien stralen.
    Groetjes, Peter Sinke – Loosdrecht

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.