Naar cookieinstellingen
pruimenvlaai

Pruimenvlaai van Regula Ysewijn

Regula Ysewijn zit als jurylid in Bake off Vlaanderen, de Belgische versie van Heel Holland Bakt. Ze is een beetje de Belgische Janny van der Heijden. In haar nieuwste boek staat een recept voor een pruimenvlaai. Ze is te gast bij Tijd voor MAX, waar Robèrt van Beckhoven ook elke vrijdag is. Hij maakt daarom in de uitzending het recept van Regula.

Ingrediënten voor een pruimenvlaai voor 4 tot 6 personen

Voor de vulling

  • 500 gram gedroogde pruimen (zonder pit)
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 kaneelstokje
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 eetlepel donkerbruine suiker
  • Een snufje gemalen kaneel

Voor het deeg

  • 250 gram bloem
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • Een snufje zout
  • Een snufje gemalen kaneel
  • Een snufje bakpoeder
  • 125 gram ongezouten boter, in blokjes
  • 1 ei plus 1 eidooier
  • 2 eetlepels melk, om te bestrijken

Gebruik een vlaaivorm met een bovenkant van 26 centimeter, een onderkant van 25 centimeter en een rand van 3 centimeter hoog. Vet het in en bebloem het.

Bereiding van de vulling

Voor de vulling week je de gedroogde pruimen een nacht in water met het citroensap, het kaneelstokje en de rozemarijn. Giet de pruimen af en bewaar 200 milliliter van het water. Doe de pruimen en het water in een middelgrote pan op laag vuur. Voeg de suiker en de gemalen kaneel toe en breng zachtjes aan de kook.

Laat het 15 minuten sudderen of tot de vruchten zacht zijn. Laat de vruchten afkoelen in het vocht. Pureer ze daarna met het vocht in de blender of keukenmachine. Als de puree nu te dun is, kun je die weer in de pan op laag vuur doen en iets in laten koken. Laat de puree in dat geval weer afkoelen voor gebruik. Na het afkoelen wordt de puree nog iets steviger. De puree hoort heel dik te zijn, niet vloeibaar. Als je roert, moet de bodem van de pan zichtbaar zijn.

Het deeg maken

Maak nu het deeg. Doe hiervoor de bloem, suiker, het zout, de kaneel, het bakpoeder en de boter in een keukenmachine. Blits 8 seconden of tot het mengsel op broodkruimels lijkt. Voeg het ei en de eierdooier toe en blits opnieuw tot het deeg een bal vormt. Haal het uit de kom en kneed het kort. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het 30 minuten rusten in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 170 graden, gebruik niet de heteluchtstand. Kneed het deeg kort door tot het glad is en rol het uit tot het ongeveer 2 millimeter dik is. Leg het over de vorm en laat het in de vorm zakken. Gebruik een bal van het resterende deeg om het voorzichtig tegen de zijkant van de vorm te drukken. Snijd het overtollige deeg eraf en kneed het weer samen tot je weer een gladde bal hebt.

Knip een stuk bakpapier dat net iets groter is dan de vorm. Rol het resterende deeg uit en snijd het in repen van 1 centimeter breed. Maak het raster op het papier en zet het apart.

De pruimenvulling toevoegen

Schep de vruchtenvulling in de vorm en bestrijk de rand van het deeg met melk. Stort het raster voorzichtig op de vlaai of laat het erop glijden. Werk het indien nodig bij en druk de randen van de repen op de rand. Snijd het overtollige deeg eraf.

De pruimenvlaai afbakken

Zet de vlaai in het midden van de oven en bak hem 35 tot 40 minuten, tot het deeg goudgeel is. Laat hem volledig afkoelen en serveer hem koud. In bakkerijen wordt de vlaai meestal bestreken met abrikozenjam, zodat hij mooi gaat glanzen. Regula Yzewijn is daar zelf geen fan van, omdat het een kleverige kliederboel wordt en het geeft een zoete smaak.

De vlaai is een paar dagen te bewaren op een koele, droge plek.

(Bron: Regula Yzewijn. Foto, ter illustratie: Shutterstock)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.