Naar cookieinstellingen
prei

Prei frikandel speciaal van Albert Kooy

Vlees eten is verweven in een heleboel eetculturen en daar wil topkok Albert Kooy graag verandering in brengen. Daarom heeft hij het 80-20-principe bedacht: 80 procent groente eten en maar 20 procent vlees. Zelf hangt hij dit principe al aan. Om meer mensen over de streep te trekken heeft Kooy een aantal gerechten bedacht waarin de 80-20-regel wordt gehanteerd. Eén daarvan is de prei frikandel speciaal. Zo maakt u dit alternatief voor de traditionele frikandel. 

Ingrediënten (voor 4 personen)

Voor de prei frikandel

  • 2 biologische preien
  • 3 gram zeezout
  • 100 gram biologisch varkensgehakt
  • 2 eetlepels plantaardige olie
  • Een beetje verse bieslook
  • Een beetje nootmuskaat en peper

Voor de mosterd fruit

  • 1 liter water
  • 0,5 liter azijn
  • 750 gram suiker
  • 2 laurierbladeren
  • 6 kruidnagels
  • 2 theelepels sambal oelek
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 theelepels grove mosterd
  • 1 kilo schoongemaakte groente, waaronder bloemkool, zilveruitjes, komkommer en wortelen.

Voor de witte uien-kerrie schuim

  • 300 gram aardappelen
  • 450 gram uien
  • 150 gram knolserderij
  • 125 milliliter melk
  • 1 theelepel kerrie poeder
  • 125 milliliter room
  • 1 ui (los bewaren van de andere uien)
  • 50 gram boter
  • 18 gram zout
  • 4 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)

Verder nodig

  • aluminiumfolie
  • 1 barbecue op houtskool

Bereiding

Voor de prei frikandel zelf

  • Steek de barbecue aan en laat deze warm worden.  Hierop de gewassen prei gedurende een half uur roosteren, ze mogen bijna zwart worden. Daarna zouten en in aluminiumfolie rollen en ze hierin laten afkoelen. Dat zorgt ervoor dat ze garen.
  • Ondertussen kunt u het gehakt in de olie rul bakken en op smaak maken met zout, peper en nootmuskaat.
  • Als de prei is afgekoeld, kunt u de stukken uit het aluminiumfolie halen en  de zwarte bladeren verwijderen. Daarna positioneren in 4 lange stukken (als een frikandel) en open snijden.
  • De prei opnieuw verwarmen in een voorverwarmde oven of magnetron. Al;s de prei weer warm is, kunt u de stukken vullen met het gehakt, de fijngesneden bieslook, de mosterd fruit ( zie volgende receptje) en het witte uien kerrie schuim (zie het daarna volgende recept).

Voor het mosterd fruit

  • Breng alle ingrediënten voor de siroop aan de kook en laat het door koken voor 5 minuten. De groenten laat u nog even voor wat ze zijn.
  • Snijd de groenten in kleine stukjes en kook ze kort, zodat ze beetgaar worden.  Koel direct af met koud water en droog ze met keukenpapier.
  • Voeg de siroop aan de groente toe zodra deze is afgekoeld.

Voor het witte uien kerrie schuim 

  • Snij de aardappel, ui en selderij in gelijke blokjes en kook deze gaar. Als alles goed gaar is kunt u het geheel met een keukenmachine, blender of staafmixer tot een glad geheel pureren.
  • Week ondertussen de gelatine in koud water tot het zacht is. Knijp het uit en los dit op in de warme puree. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en pureer nogmaals tot het een zeer glad geheel is. U kunt dit op smaak brengen met fijn gezeefd zout.
  • Neem een spuitzak en vul deze met het mengsel. U kunt  het schuim nu op de prei frikandel spuiten.

(Bron: Albert Kooy)
(Beeld: Dutch Cuisine)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.