Naar cookieinstellingen
pompoentaart

Pompoentaarten van Anna Yilmaz

Donderdag 31 oktober is het Halloween. In Nederland is het feest nog niet zo populair als in Amerika. Toch wordt er in ons land steeds meer aandacht aan besteed met in de hoofdrol de pompoen. Anne is geen groot fan van het feest, maar weet wel raad met de pompoen. Ze maakt een hartige- en zoete pompoentaart.

Ingrediënten voor de hartige pompoentaart:

Voor de bodem:

  • 300 gram tarwebloem
  • 1 theelepel zout
  • 150 gram ongezouten roomboter (koud)
  • 1 groot ei
  • 2 eetlepel koud water

Voor de vulling:

  • 500 gram flespompoen
  • 200 gram verse spinazie
  • scheutje olijfolie/zonnebloemolie
  • 1 teentje knoflook
  • 100 gram feta
  • 4 eieren
  • 150 gram crème fraîche
  • 50 gram bloem
  • peper en zout
  • 2 takjes verse tijm

Bereidingswijze:

Van de bodem:

Zeef de bloem en het zout boven een kom en doe dit in een keukenmachine. Snijd de boter in kleine stukjes en voeg dit toe. Maal dit door elkaar totdat het deeg kruimelig begint te worden. Voeg dan het ei toe samen met het water. Laat het draaien tot er een samenhangend deeg ontstaat. Haal het deeg uit de machine en kneed het even kort door met de handen zodat er een mooie bal ontstaat. Wikkel het in vershoudfolie en laat het 30 min rusten in de koelkast.

Leg het deeg vervolgens op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap. Vet de vorm goed in met boter. Gebruik hier eventueel een kwastje voor. Bekleed een quichevorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem, dit zorgt er voor dat de bodem zo min mogelijk rijst.

Van de vulling:

Een pompoen schillen is best een lastig klusje. U kunt er voor kiezen om de pompoen in zijn geheel eerst even te koken of u kunt het doen zoals Anna het doet. Snijd hiervoor de pompoen in de breedte door. Leg de doorgesneden kant op een snijplank. Ga met een scherp mes vanaf de bovenkant van de pompoen al snijdend langzaam naar beneden. Verwijder zo de hele schil van de pompoen. Snijd de pompoen in kleine blokjes.

Verwarm de oven voor op 180 graden, hete lucht.

Verhit alvast wat olie in de wok.  Maak de knoflook schoon, snijd hem heel fijn of gebruik een knoflookpers. Voeg dit toe aan de olie. Als de knoflook mooi goudbruin is, niet te bruin anders wordt hij bitter, kunt u de spinazie toevoegen, bak dit even kort mee.

Doe de eieren samen met de crème fraîche, peper, zout, vers gehakte tijm en bloem in een kom en roer alles goed door elkaar.

Verdeel de spinazie over de bodem, daar overheen komen de pompoenblokjes. Giet het eimengsel over de taart. Verkruimel de feta en bestrooi over de hele taart. Bak de taart in 45 min gaar. Kijk om te controleren of de taart gaar is of al het eimengsel gestold is. Als dit niet zo is laat de taart nog 5 à 10 min in de oven.

Ingrediënten voor de zoete pompoentaart:

Voor de bodem:

  • 300 gram bloem
  • 200 gram ongezouten roomboter (koud)
  • 100 gram suiker
  • 1 ei
  • 1 theelepel zout

Voor de vulling:

  • 500 gram pompoen
  • 500 milliliter volle melk
  • 150 gram suiker
  • 2 theelepels pumpkin spice
  • 3 eieren
  • 200 milliliter crème fraîche of 200 milliliter slagroom + 25 gram suiker

Voor de pumpkin spice:

  • 7 eetlepels kaneel
  • 3 eetlepels gemberpoeder
  • 1 eetlepel nootmuskaat, gemalen
  • 5 theelepel kruidnagel
  • 5 theelepel piment

Bereidingswijze:

Van de bodem:

Doe alle ingrediënten in een kom en mix dit net zolang tot dat er een bal ontstaat. Wikkel het deeg in vershoudfolie en laat het voor 30 min rusten in de koelkast.  Leg het deeg vervolgens op een met bloem bestoven werkblad. Bestuif de deegroller met bloem en rol het deeg uit tot een ronde lap. Vet de vorm goed in met boter. Bekleed de quichevorm met het deeg en prik met een vork gaatjes in de bodem.

Van de pumpkin spice:

Gebruik voor het maken van de pumpkin spice een vijzel om de kruidnagel en piment fijn te malen. Roer in een kom vervolgens alle andere kruiden door elkaar en voeg de gemalen kruidnagel en piment toe. De pumpkin spice is nu klaar voor gebruik. Doe het kruidenmengsel in een afsluitbare pot en bewaar op een donkere plaats.

Tip: de pumpkin spice is niet alleen lekker door deze taart, maar ook als kruiden over kipfilet of als extra over een gebakken eitje.

Van de vulling:

Verwijder de schil en de pitten van de pompoen. Snijd in kleine blokjes.

Zet een pan op het vuur met de melk, suiker en pompoenblokjes. Breng het aan de kook en laat het 20 min zachtjes doorkoken. Als de pompoen gaar is kunt u het pureren met een staafmixer. Kijk uit, want dit kan gaan spetteren. Laat het afkoelen.

Verwarm de oven voor op 175 graden, hete lucht.

Doe de eieren en 2 theelepels pumpkin spice door het pompoenmengsel en roer alles goed door elkaar. Giet het mengsel op de bodem en bak de taart in ongeveer 45 min gaar. De taart smaakt warm ook lekker met een klodder crème fraîche. Eet u de taart liever koud, klop dan wat slagroom op met suiker.

(Bron: Anna Yilmaz)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.