Pompoensoep met linzen, gepofte knoflook
Publicatiedatum: 2 december 2014
Ingrediënten: (voor 6 personen)
- 1 biologische pompoen of 2 flespompoenen
- 2 centimeter verse gemberwortel
- 2 uien
- 4 kleine winterpenen
- 4 tenen knoflook
- ongeveer 150 gram rode linzen (gewassen)
- 1,5 liter groentenbouillon
- 1 eetlepel roomboter of kokosolie
- olijfolie
- verse koriander
- Griekse yoghurt (of wat crème fraîche of kokosmelk)
Bereiding:
Verwarm de oven op 180 graden.
Was de pompoen, snijd hem in vier stukken en verwijder de zaden. Smeer de pompoen aan alle kanten in met olijfolie, peper en zout. Leg hem in een ovenschaal. Doe daarbij ook de ongeschilde knoflooktenen en zet de schaal een half uur a drie kwartier in de oven. Wanneer u gemakkelijk met een vork in de pompoen kunt prikken is ze gaar.
Snipper de uien en snijdt de gember in kleine stukjes. Schil de winterpenen en snijd die in stukken.
Verhit in een pan de roomboter en fruit daarin de ui met de gember. Laat de uien sudderen tot ze glazig zijn, maar niet bruin. Doe dan de winterpeen erbij en laat het even een beetje zweten. Voeg vervolgens de bouillon toe en laat het geheel ongeveer tien minuten koken.
Als de pompoen in de oven zacht is geworden kunt u het aan de bouillon toevoegen. Snijd grote stukken pompoen eventueel wat kleiner. De knoflook uit de oven is ook zacht geworden. Snijd het puntje van de buitenste schil af en knijp de inhoud in de soep. Pureer ervolgens de soep met een staafmixer.
Voeg de linzen toe en laat de soep koken tot ze gaar zijn. Dat duurt ongeveer 15 tot 20 minuten. Serveer de soep eventueel met wat verse koriander en Griekse yoghurt of crème fraîche. Wanneer u een wat lichtere versie wilt, laat dan de linzen weg.
(Bron: Tatja Claessen)