Pompoensoep met geroosterde kikkererwten van Sarena

Het is koud buiten, tijd voor soep! Pompoensoep met kikkererwten is een vezelrijk gerecht, dat komt mede door de peulvruchten die in het gerecht verwerkt zijn. Deze vezels zijn goed voor de darmen. De Maag Lever Darm Stichting adviseert iedereen dan ook elke week peulvruchten te eten. Met de kikkererwten heb je het deze week al voor elkaar. 

Ingrediënten (4 personen):

  • 2 blikken kikkererwten (van 400 ml elk)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • ½ theelepel chilivlokken
  • 1 ui
  • 3 tenen knoflook
  • 400 g flespompoen, schoongemaakt
  • 2 eetlepels plantaardige olie of boter
  • ½ theelepel gemalen komijn
  • ½ theelepel gemalen korianderzaad
  • 600-700 ml groentebouillon
  • 200 ml zure room of crème fraîche

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C. Beleg een bakplaat met bakpapier. Spoel de kikkererwten in een zeef af onder de koude kraan. Dep de helft ervan droog met keukenpapier en meng ze met de olijfolie en chilivlokken. Spreid de kikkererwten uit over de bakplaat. Bak ze in het midden van de oven in 15-20 minuten goudbruin.

Pel en snipper intussen de ui en de knoflook. Snijd de pompoen in stukjes. Verhit de olie of boter in een (soep)pan en fruit hierin de ui met de knoflook en de pompoen. Schep er de specerijen met de andere helft van de kikkererwten door. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de soep afgedekt nog 15 minuten zachtjes koken.

Roer van het vuur de helft van de room erdoor. Pureer de groente met de staafmixer in de pan. Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in 4 kommen. Lepel de rest van de room erover en knip er wat peterselie boven fijn. Voeg de kikkererwten uit de oven toe. Lekker met knapperig volkorenbrood.

Eet smakelijk!

(Bron: Maag Lever Darm-Stichting)

Geef een reactie