Naar cookieinstellingen
Pompoensoep

Pompoensoep van Janny van der Heijden

Extra lekker wordt deze pompoensoep met ras el hanout met wat geroosterde pompoenpitten. Rooster daarvoor pompoenpitten in olie tot ze glanzend en krokant zijn. Bestrooi ze warm met zeezout en laat ze afkoelen op keuken papier. Strooi ze vlak voor het serveren over de soep en druppel er eventueel wat pompoenpitolie of olijfolie over.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 fles pompoen
  • 2 uien
  • 1 rode peper
  • 3- 4 centimeter gemberwortel
  • 2 eetlepels olijfolie
  • versgemalen peper
  • 1 theelepel ras el hanout (specerijenmengsel)
  • 4 djeroek poeroetblaadjes (limoen- of citroenblad)
  • 2 kippen (of groente-) bouillonblokjes
  • 250 milliliter kokosmelk

Voor de jam:

  • 400 gram pompoenblokjes
  • 1 theelepel kaneel
  • 225 gram suiker
  • geraspte schil van 1 citroen

Bereidingswijze:

Snijd de pompoen in stukken en verwijder de zaden. Pel en snipper de uien. Halveer de rode peper, verwijder de zaadjes met de punt van een mes en snijd het vruchtvlees in reepjes. Schil het stukje gemberwortel en snijd het stukje eerst in plakken en dan in repen.

Fruit de uisnippers in de olijfolie zacht in ca. 3 minuten. Voeg de repen rode peper  en gember toe, samen met de blokjes pompoen. Fruit alles enkele minuten. Breng op smaak met peper en de ras el hanout. Schenk zoveel water bij de blokjes dat alles onderstaat. Voeg de djeroek poeroet toe en verbrokkel hierboven de bouillonblokjes. Breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de pompoen gaarkoken in ongeveer 30 minuten.

Verwijder de blaadjes djeroek poeroet. Pureer de soep met een staafmixer. Schenk de kokosmelk bij de soep en verhit tot het kookpunt.  Meng nog even kort met de staafmixer en bestrooi met pompoenpitten , groene kruiden als koriander of peterselie of druppel wat kokosmelk in de soep en bestrooi met wat extra ras el hanout.

Van de jam:

Breng de blokjes pompoen met een klein beetje water, de geraspte citroenschil, de kaneel en 2 eetlepels suiker aan de kook. Kook tot het zacht is. Voeg vervolgens de rest van de suiker toe en kook tot het een jam is.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.