Pompoenquiche met brie en walnoten
Publicatiedatum: 14 oktober 2022
Een quiche is lekker bij de lunch, maar ook als diner. Serveer er dan eventueel een salade bij. Robèrt maakt een vegetarische variant met pompoen, brie en walnoten. De pompoenquiche wordt gemaakt in een springvorm met een doorsnede van 28 centimeter.
Ingrediënten:
- 250 gram bloem
- ¾ theelepel zout
- 125 gram koude boter, in blokjes van 1 x 1 cm
- 1 ei
- 3 eetlepels ijswater
- 150 gram eidooiers
- 150 gram slagroom
- zout en peper
Voor de vulling:
- 200 gram pompoenblokjes
- 50 gram ui, gesnipperd
- 50 gram rode paprika, in stukjes
- 100 gram brie, in stukjes en wat extra voor de afwerking
- 100 gram geraspte kaas en wat extra voor de afwerking
- handje walnoten, in stukjes en wat extra voor de afwerking
- handje peterselie
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Vet de quichevorm in.
Meng de bloem met het zout, de blokjes boter en het ei kort. Voeg het water toe en meng tot u een samenhangende bal van het deeg kunt vormen. Voelt het deeg nog droog aan? Voeg dan een klein beetje water toe, maar kneed niet te lang. Rol het deeg uit op circa 3 mm dikte en bekleed hiermee de quichevorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier over het deeg (tip: als u het papier van tevoren nat maakt en verfrommelt, heeft u minder last van grote plooien), voeg de blinde bakvulling toe en bak de quichebodem circa 20 minuten blind in de oven.
Breng een pannetje met water aan de kook. Kook de pompoenblokjes circa 1 minuut en giet daarna af. Smelt een klontje boter in een pan en fruit de ui circa 1 minuut. Voeg de paprikablokjes toe en bak circa 2 minuten. Laat de groente iets afkoelen.
Haal ondertussen de blinkbakvulling uit de bakvorm en bak nog circa 5 minuten de quichebodem.
Hak de peterselie en snijd de brie in stukjes. Meng de geraspte kaas, brie, peterselie en walnoten door de groentevulling. Meng de room en dooiers en voeg toe aan de groente en kaas. Breng op smaak met peper en zout en meng alles goed door.
Haal de quichebodem uit de oven en haal vervolgens voorzichtig uit de vorm. Maak een bakpapiertje nat en verfrommel het in de vorm. Leg hier weer de gebakken bodem op. Schenk de vulling in de vorm. Verlaag de temperatuur naar 180 graden en bak de quiche circa 30 minuten of tot de vulling niet meer vloeibaar is. Serveer met een groene salade.
Geniet ervan!
Klik hier voor meer recepten van Bak mee met MAX.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
U maakt het bakpapier nat, maar wat voor papier gebruikt u ?
Met het bakpapier dat ik in de supermarkt koop lukt het niet.
Met vriendelijke groet,
Ria Kuster
Beste Ria, bedankt voor uw reactie. Het gaat in dit geval echt om gewoon bakpapier. Eerst een prop van maken en die onder de kraan houden. Hopelijk lukt het zo toch. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag.
Maar u gebruikt wit bakpapier. Dat bruine bakpapier is veel stugger en wit bakpapier zie ik niet in de supermarkt. Waar heeft u dat vandaan ?
Met dank voor uw antwoord,
Ria Kuster
Als het goed is, kunt u wit bakpapier bij de supermarkt vinden als ‘gebleekt’ bakpapier. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag