Naar cookieinstellingen
Duur 13:10
Gepubliceerd op 1 maart 2018

Pompoenpolenta met gebakken biefstuk

De salieplant is een vaste plant en kan wel 80 centimeter hoog worden. De bladeren van salie zijn kenmerkend. Ze zijn dik, grijs van kleur en voelen wat ‘ruwer’ aan. Verse salie wordt veel gebruikt in de mediterrane keuken. Ook gedroogd is salie een echte smaakmaker. Wees wel voorzichtig met de hoeveelheden, want salie is sterk van smaak en kan andere smaken makkelijk overheersen. Sandra verwerkt salieblaadjes in de pompoenpolenta en serveert die bij de gebakken biefstuk.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 2 biefstukken
  • 0,5 flespompoen
  • 4 salieblaadjes
  • zonnebloemolie
  • peper, zout
  • klontje boter
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 50 gram hazelnoten
  • 85 gram polenta (maisgriesmeel)
  • 400 milliliter water
  • 50 gram Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat het vlees op kamertemperatuur komen.

Schil de pompoen en snijd in kleine blokjes. Hak de salie. Verdeel de pompoen over een bakplaat en bestrooi met de salie, peper en zout. Besprenkel met wat olijfolie en bak in circa 25 minuten gaar.

Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Bestrooi het vlees met peper en zout en bak in circa 5 minuten om en om goudbruin. Voeg bij het omdraaien een klontje boter toe. Verpak het vlees in aluminiumfolie en laat rusten.

Borstel de champignons schoon en snijd in plakken. Bak de champignons in het bakvet van het vlees in circa 5 minuten goudbruin. Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan circa 2 minuten. Hak de hazelnoten grof.

Breng een pan met 400 milliliter water aan de kook en voeg al roerende de polenta toe. Laat al roerende 3 minuten zachtjes koken. Rasp de kaas. Breng de polenta op smaak met peper en voeg de kaas en een klein klontje boter toe. Haal de pompoen uit de oven en stamp tot puree. Voeg de pompoenpuree toe aan de polenta. Snijd het vlees in dunne plakken.

Verdeel de pompoenpolenta over borden. Verdeel daar de champignons over en leg er de gesneden biefstuk op. Bestrooi met de hazelnoten.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (4)

    akooy1 says:

    goede middag ik kijk vak naar Sandra Ysbrandy als ze aan koken is dat doet ze goed alleen ik vind het niet smakelijk als ze met haar handen het vlees aan raakt dat kan ook met en vork of lepel

    Tonb says:

    Gisteren het recept gemaakt was meer dan lekker en voor herhaling vatbaar. Jammer dat ik geen fotootje kan toevoegen van mijn versie.

    Jeroen_Tel says:

    Ik wou even zeggen dat je de kant van de aluminiumfolie die niet spiegelend is moet gebruiken. Daar zit namelijk een laagje op, dat het eten beschermd tegen aluminiumvergiftiging. Ik zag Sandra duidelijk de glinsterende kant gebruiken die contact maakte met de biefstuk en daarmee is de biefstuk dus vergiftigd met aluminium, wat een zwaar metaal is!

    Je moet voedsel altijd aan de matte kant van het aluminiumfolie inpakken. Als je dit structureel niet doet kun je rekening houden met een echte aluminiumvergiftiging wat kan resulteren in behoorlijk enge kwalen! :-O

    Dit moest ik even kwijt omdat ik bezorgd ben om de gezondheid van iedereen, vooral omdat dit een publiek programma is en de kok het goede voorbeeld hoort te geven.

    Verder vind ik het kookprogramma erg vermakelijk! 🙂

      MAX Vandaag says:

      Beste Jeroen_Tel, bedankt voor uw reactie en geuite bezorgdheid. Nu.nl heeft in 2017 onderzoek gedaan naar schadelijke gevolgen van aluminiumfolie tijdens het koken en de conclusie is dat het ‘Onwaar’ is dat koken met aluminiumfolie gevaarlijk is voor de gezondheid. Wij hebben nog even verder gekeken hoe het hiermee zit en de glanzende en matte kant van het aluminiumfolie heeft niet te maken met een beschermend laagje, maar met de manier waarop de folie vervaardigd is. Voor het verpakken van voedingswaren is er dus geen goede en slechte kant te benoemen. Wel heeft u gelijk dat er iets van het aluminium in het voedsel terecht kan komen, zeker in het geval van zure of zoute voedingsmiddelen. Het Voedingscentrum zegt hierover:

      Aluminium kan via kookgerei of verpakkingsmaterialen in kleine hoeveelheden in het voedsel terecht komen, omdat het namelijk oplosbaar is in combinatie met zout of zuur. Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring.

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.