Naar cookieinstellingen
Pompoengnocchi van Vanja van der Leeden.

Pompoengnocchi met gebruinde boter, limoenblad en garnalentopping

Waar gnocchi normaal gemaakt wordt van aardappel, maakt Vanja van der Leeden dit keer een pompoengnocchi. Deze is dan ook zachter dan de aardappel variant. Er zit weinig bloem in het deeg, waardoor de smaak van de pompoen beter uitkomt. Deze pastasoort heeft verder geen traditionele saus, maar wordt geserveerd met gebruinde boter, limoenblad en garnalen.

Bereidingstijd: 2 uur

Ingrediënten

  • 1 grote flespompoen (ca. 750 gram nettogewicht)
  • 2 eetlepels milde olijfolie
  • 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
  • 1 theelepel vers geraspte nootmuskaat
  • rasp van 1 bio-sinaasappel
  • 150 gram bloem* (ik gebruik 2/3 gewoon en 1/3 volkoren**) + extra
  • 150 gram gezouten boter
  • 10 verse limoenblaadjes (en anders uit de diepvries, ontdooid)
  • 3 eetlepels gedroogde
  • garnalen (toko, ook wel ebi genoemd)
  • snuf pul biber of andere chilivlokken

* Je hebt ongeveer een 3e bloem nodig op het gewicht aan pompoenpuree.

** Volkorenbloem neemt meer vocht op en vocht is je vijand bij gnocchi.

Bereiding pompoengnocchi

Verwarm de oven voor op 200 graden op de hete-luchtstand. Schil de pompoen, halveer en verwijder met een lepel de zaden en draden. Hak in blokjes. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrooi met een snuf zout, begiet met olijfolie, hussel alles door elkaar en schuif in de oven. Rooster de pompoen in circa 40 minuten tot hij zacht is. Je houdt ongeveer 450 gram geroosterde blokjes over.

Maal de pompoen fijn met de staafmixer. Breng op smaak met Parmezaan, nootmuskaat, sinaasappelrasp en een snuf zout. Meng de bloem beetje bij beetje door de nog warme puree. Meng telkens goed door de puree tot de bloem is opgenomen. Wanneer je veel weerstand voelt, is het deeg klaar. Het deeg is vrij zacht en anders dan bij aardappelgnocchi.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestuif met bloem. Strooi bloem in een groot bord. Pak 2 theelepels en schep telkens een portie pompoendeeg op een theelepel. Maak er een soort quenelle van: schep met de andere lepel de portie over. Herhaal totdat je een gladde ovaalvormige gnoccho hebt. Wentel door de bloem. Test ’m door in een laagje water te koken. Valt hij uit elkaar, voeg dan nog wat bloem toe aan het deeg.

Zet een kommetje water klaar om de theelepels tussentijds nat te maken tegen het plakken. Maak de rest van de gnocchi en leg op de bakplaat. Eventueel kun je met een vork ribbels in de gnocchi drukken. Zet de gnocchi koel weg.

Maak de rest van het gerecht

Laat de boter in een steelpan op middelmatig vuur bruinen, dat kan zeker 10 minuten duren. De boter zal een bruine karamelachtige kleur krijgen. Wanneer dat zover is, zet je de pan half op een in elkaar gepropte theedoek zodat hij schuin staat en de witte melkbestanddelen naar één kant zakken. Schep ze eraf met een zeefje.

Verwijder de middennerf van de limoenblaadjes, hak in ragfijne reepjes en vervolgens heel fijn. Maal de gedroogde garnalen in de beker van een staafmixer tot pluis.

Breng een pan met ruim water aan de kook en zout het flink. Kook de pompoengnocchi tot ze boven komen drijven.

Verwarm intussen de gebruinde boter in een ruime koekenpan. Schep de gare gnocchi met een schuimspaan uit het kokende water in de bruine boter. Bak ze kort aan en neem van het vuur.

Bestrooi met garnalenpluis, limoenblaadjes en een snuf pul biber. Eetsmakelijk!

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.  

(Bron: Vanja van der Leeden, foto: Remko Kraaijeveld)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.