Pompoenchocoladecake met honeycomb
Publicatiedatum: 20 oktober 2017
Voor Halloween of gewoon om iets lekkers te maken. Met de pompoenchocoladecake met een versiering van honeycomb van Sarena Solari zet u iets feestelijks op tafel.
Ingrediënten:
Voor de pompoencake:
- 600 gram pompoen, gepureerd
- 3 eieren
- 180 gram suiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 100 ml zonnebloemolie
- 350 gram bloem
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 mespuntje zout
- 100 gram pure chocolade, in stukjes gehakt
Voor de chocoladevulling:
- 150 gram slagroom
- 300 gram pure chocolade, fijngehakt
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Klop de eieren met de suiker en het vanille-extract tot ze bleek en luchtig zijn. Voeg de zonnebloemolie toe en blijf kloppen. Voeg in kleine beetjes de bloem, het bakpoeder en het zout toe. Meng tot een egaal beslag en roer dan de pompoenpuree erdoor. Spatel tot slot de chocoladestukjes erdoor.
Verdeel het cakebeslag in 2 ingevette bakvormen van circa 18 cm doorsnede. Bak de cakes in de voorverwarmde oven voor circa 60 minuten. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Steek hem in de cake, als deze er droog uitkomt is de cake gaar. Haal de cake, zodra hij gaar is, uit de oven en haal hem uit de vorm. Laat de cake volledig afkoelen op een rooster.
Verhit voor de chocoladevulling de slagroom tot deze bijna kookt. Giet de slagroom over de fijngehakte chocolade en roer het door tot de chocolade gesmolten is en u een gladde chocoladeganache heeft. Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur en klop hem daarna op tot hij luchtig en lichter van kleur is.
Smeer de helft van de ganache op 1 van de 2 cakes. Leg hierop de tweede cake en smeer hierop de rest van de ganache.
Honeycomb
Ingrediënten:
- 10 eetlepels suiker
- 6 eetlepels golden syrup (evt. vervangen door glucosestroop, ahornsiroop, of honing)
- 2 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
Bereidingswijze:
Verwarm de suiker met de golden syrup in een grote pan. Roer het mengsel door met een houten lepel tot de suiker helemaal opgelost is. Breng het aan de kook en laat de karamel koken tot deze een mooie goudbruine kleur heeft. Strooi op dat moment de baking soda erover en roer direct, enkele seconden door. De karamel gaat nu direct bubbelen en uitzetten. Giet het mengsel direct in een, met bakpapier bekleedde, bakvorm en laat deze minstens een uur afkoelen en hard worden. Breek de honeycomb in stukken en steek deze als decoratie bovenop de taart.
Let op: de honeycomb wordt tot 4 keer zo groot in volume wanneer u de baking soda toevoegd. Gebruik dus een grote pan om de karamel in te maken.
(Bron: Sarena Solari)