Naar cookieinstellingen
pompoenbrood

Pompoenbrood van Robèrt van Beckhoven

Weinig groenten zo veelzijdig als de pompoen. U kunt hem bakken, soep van maken, roosteren en in ovenschotels verwerken. Robèrt van Beckhoven maakt er brood van!

Ingrediënten (voor 2 stuks):

  • 450 gram tarwebloem
  • 400 gram volkorenmeel
  • 150 gram gebroken pompoenpitten, geroosterd
  • 200 gram desem
  • 4 gram verse gist
  • 20 gram zout
  • 100 gram pompoenpuree (zie recept hieronder)
  • 10 gram pompoenpittenolie
  • 5 gram honing (of appelstroop)
  • Ongeveer 600 gram water
  • bloem om te bestuiven
  • water of olie om het touw soepeler te maken

Voor de pompoenpuree:

  • 1 pompoen

Extra nodig: 

  • keukenmachine met bisschop
  • plastic bak met deksel, ingevet
  • 8 stukken touw
  • 2 rijsmandjes

Bereidingswijze pompoenpuree:

  • Schil een pompoen, verwijder de zaadlijsten en eventueel de schil en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. 3 cm.
  • Kook de pompoenblokjes met een snuf zout tot ze gaar en zacht zijn. Giet af en laat goed uitlekken en afkoelen.
  • Pureer de pompoenblokjes tot een gladde puree. Duw eventueel nog door een zeef voor een extra zalvig resultaat.

Bereidingswijze pompoenbrood:

  • Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg. Het blijft een beetje een slap deeg, maar je moet het wel kunnen hanteren. Leg het deeg in de plastic bak met deksel en laat minimaal 30 minuten rijzen; het rijsproces moet duidelijk begonnen zijn.
  • Vouw het deeg op: één keer in de lengte en één keer in de breedte. Doe dit voorzichtig, zonder alle lucht eruit te drukken. Laat 30-45 minuten rijzen.
  • Neem 2 stukjes van het deeg van ca. 10 g per stuk. Rol deze eerst tot pilletjes en daarna tot kleine kegeltjes. Vries in. Dit worden de steeltjes van de pompoenen.
  • Verdeel de rest van het deeg in 2 gelijke stukken en bol op. Laat 30 minuten rijzen.
  • Maak ondertussen het touw wat soepeler door het nat te maken met water of olie. Leg 4 stukken touw zo op de werkbank dat ze een ster vormen: eerst 2 stukken kruislings over elkaar en daarna nog 2 diagonaal eroverheen. Herhaal met de overige 4 stukken touw.
  • Bol de deegstukken nogmaals op. Leg ze daarna met de sluiting naar boven op de sterren van touw en knoop de uiteinden van ieder touw bovenlangs vast.
  • Leg de deegstukken met de touwknopen naar boven in met bloem bestoven rijsmandjes. Laat 15 minuten rijzen op kamertemperatuur. Dek losjes af met plastic (let op dat het plastic het deeg niet raakt) en zet 12-24 uur in de koelkast.
  • Verwarm de volgende dag de oven voor op 240 ⁰C boven- en onderwarmte.
  • Haal de deegmandjes uit de vriezer en draai voorzichtig om boven de bakplaat, zodat de broden op de bakplaat rollen; de kant met de touwknopen ligt nu onderop. Neem de steeltjes uit de vriezer en druk deze met de spitse kant tussen het kruispunt van de touwen.
  • Schuif de bakplaat in de oven, verlaag de oventemperatuur na het inschieten tot 220 ⁰C en bak de broden in ca. 30 minuten gaar. Laat afkoelen en eet ze als breekbrood, bij de soep of bij de borrel.

Tip: Heeft u pompoenpuree over? U kunt het in een goed afgesloten bakje prima invriezen voor later gebruik.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.