Naar cookieinstellingen
pompoenbrood

Pompoenbrood en -muffins van Anouk Glaudemans

Anouk bakt graag zonder suiker, dat wil zeggen toegevoegde suikers. Want met groenten en fruit kunt u volgens Anouk minstens zoveel smaak aan baksels toevoegen. Het pompoenbrood is heerlijk om zo te eten, maar kunt u natuurlijk ook beleggen met geitenkaas of (zelfgemaakte) jam. De pompoen en dadels in de muffins zorgen ervoor dat u de suiker niet mist.

Ingrediënten pompoenbrood (tussen de 10 en 12 plakken):

  • 250 gram pompoen, geschild
  • 100 gram kokosolie, gesmolten
  • 4 eieren
  • 75 gram rozijnen
  • 25 gram zonnebloempitten
  • 25 gram pompoenpitten
  • 50 gram pecannoten, grof gehakt
  • 100 gram bloem
  • 250 gram amandelmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda
  • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • snuf zout
  • 200 gram geitenkaas
  • honing
  • 50 gram geroosterde blanke amandel, grof gehakt
  • bakspray

Bereidingswijze pompoenbrood:

Snijd de pompoen in blokjes van 1 bij 1 centimeter en stoom de blokjes in 20 minuten gaar met de stoomfunctie van uw oven. Heeft u geen stoomoven, leg dan de blokjes pompoen in een vergiet die u in een pan met een laagje kokend water hangt. Leg er een deksel op en zorg dat de pompoen niet in het water hangt. Laat de pompoen afkoelen en pureer met de staafmixer tot een gladde puree.

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 180 °C. Vet een cakevorm in met bakspray en leg bakpapier in de vorm.

Doe de pompoenpuree, de kokosolie en de eieren in een kom en roer door. Voeg de rozijnen, zonnebloempitten, pompoenpitten en pecannoten toe en roer door.

Meng in een andere kom de bloem, het amandelmeel, het bakpoeder, de bakingsoda, de koek- en speculaaskruiden en het zout. Voeg deze droge ingrediënten toe aan het pompoen-eimengsel en roer tot een glad beslag.

Schep het beslag in de cakevorm. Zet de cakevorm op het rooster in het midden van de oven en bak in 50 tot 60 minuten gaar of totdat een prikker er droog uitkomt.

Laat een half uur afkoelen en haal dan uit de vorm. Snijd het pompoenbrood in plakken, beleg iedere plak met geitenkaas, sprenkel honing erover en decoreer met de geroosterde amandel. Liever zoet belegd? Smeer dan wat sinaasappelmarmelade op een plak pompoenbrood.

Ingrediënten chocolade pompoenmuffins (15 tot 20 stuks):

  • 150 gram medjooldadels, ontpit
  • 400 gram pompoen, geschild
  • 2 eieren
  • 60 gram amandelmeel
  • 40 gram kokosmeel
  • 40 gram cacao
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 20 blanke amandelen
  • bakspray

Bereidingswijze chocolade pompoenmuffins:

Snijd de pompoen in blokjes van 1 bij 1 centimeter en stoom de blokjes in 20 minuten gaar met de stoomfunctie van uw oven. Heeft u geen stoomoven, leg dan de blokjes pompoen in een vergiet die u in een pan met een laagje kokend water hangt. Leg er een deksel op en zorg dat de pompoen niet in het water hangt. Laat de pompoen afkoelen.

Verwarm de oven (boven- en onderwarmte) voor op 180 ºC en vet de bakvorm in met bakspray.

Pureer de dadels en pompoenpuree met de staafmixer tot een gladde massa. Doe de eieren erbij en roer door met een spatel.

Meng in een andere kom het amandelmeel, het kokosmeel, de cacao, de kaneel, het zout en het bakpoeder. Voeg deze droge ingrediënten toe aan het pompoen eimengsel en roer tot een glad beslag.

Vul een spuitzak met het beslag en vul ieder muffinvormpje tot net onder de rand. Druk een amandel op iedere muffin. Heeft u geen spuitzak, gebruik dan een lepel om de vormpjes te vullen.

Zet de bakvorm op het rooster in het midden van de oven en bak de muffins in 20 tot 25 minuten gaar of totdat een prikker er schoon en droog uitkomt. Laat de muffins een kwartier afkoelen in de vorm, haal ze dan uit de vorm en laat verder afkoelen op het rooster.

(Bron: Anouk Glaudemans / Foto ter illustratie)

Geef een reactie

Reactie

    EvaB65 says:

    Lijkt me heerlijk, ga zeker maken. Goed dat er weinig geraffineerde suiker in zit. Maar waarom dan wel kokosolie die verzadigde vetten bevat? Zonnebloemolie is net zo goed en veel gezonder.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.