Pollo tonnato van Janny
Pollo tonnato is een variant op de klassieke vitello tonnato die bestaat uit plakjes gepocheerd kalfsvlees met tonijnmayonaise. Dit recept wordt bereid met gepocheerde kipfilet. Maak de tonnato bij voorkeur enkele uren van tevoren klaar zodat de smaken goed in kunnen trekken!
Ingrediënten (4-6 personen):
- 4 kipfilets
- 600 milliliter kippenbouillon
- 2 blikjes tonijn op water
- 1 eetlepel citroensap
- 125 milliliter zelfgemaakte mayonaise
Voor de 30 seconde mayonaise:
- 1 groot ei
- 1-2 theelepels scherpe mosterd
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- ongeveer 200 milliliter zonnebloem- of arachideolie
Voor de garnering:
- 2 eetlepels kappertjes
- rucola blaadjes
Bereiding:
Van de pollo tonnato:
Breng de bouillon aan de kook en voeg de kipfilets toe. Laat ze zachtjes garen in de bouillon. Neem ze hier uit en laat ze uitdampen. Snijd de kipfilet in plakjes. Schik de plakjes kipfilet op een mooie schaal. Pureer voor de tonijnmayonaise, stukjes tonijn met citroensap en mayonaise in de keukenmachine. Verdeel de tonijnmayonaise over de plakjes kip. Dek af en zet de schaal tot gebruik koel. Garneer de pollo tonnato voor het serveren met de blaadjes rucola en de kappertjes.
Van de 30 seconde mayonaise:
Breek het ei in een hoge mengkom, voeg de mosterd toe en vul aan met de azijn tot 100 ml. Schenk dan zoveel olie hierbij tot het niveau 300 milliliter heeft bereikt. Zet de staafmixer in de kom en schakel de motor in. Trek zodra de mayonaise ‘pakt’ de staafmixer heel langzaam omhoog zodat een gladde dikke mayonaise ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en mix nog enkele seconden.
Tip: deze mayonaise is vrij licht van kleur. Neem voor een iets gelere, dikke mayonaise 2 eidooiers in plaats van 1 ei.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb dit recept het afgelopen weekeinde gemaakt met een draai van mij zelf door kalkoenfilet te gebruiken enheb het stukje ook licht gerookt! Heerlijk vond de familie. Ik ben zo blij met het mayonaise recept waar overigens ook lekker mee te experimenteren valt.