Plaattaart met aubergine en cantharellen
De cantharel, ook wel bekend als hanenkam, is een eetbare paddenstoel. Hij is geliefd door zijn peper-achtige smaak. De kleur van de ‘hoed’ varieert van wit tot geel of zelfs oranje. In tegenstelling tot vroeger komt de cantharel steeds minder vaak voor. In Nederland staat hij zelfs op rode lijst van bedreigde paddenstoelen. Mounir gebruikt gekweekte cantharellen samen met de aubergine voor op een plaattaart.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 6 plakken bladerdeeg
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- 1 aubergine
- 1 theelepel gedroogde oregano
- Peper, zout
- 250 gram cherrytomaatjes
- 200 gram cantharellen
- 50 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 40 gram rucola
Extra nodig:
bakplaat, bakpapier
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat de bladerdeeg ontdooien.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bekleed de bakplaat met het bladerdeeg en druk de naden goed dicht. Prik met een vork enkele gaatjes.
Pel en snipper de sjalot. Pel en snijd de knoflook. Verwarm een scheutje olie in de pan en fruit de sjalot en knoflook circa 2 minuten. Halveer de aubergine en snijd vervolgens in blokjes. Voeg de aubergine en de oregano toe en bak circa 5 minuten. Breng op smaak met peper en zout. Bestrijk de auberginepuree over het bladerdeeg. Halveer de cherrytomaatjes en verdeel over de auberginepuree. Vouw de randen van de taart op. Bak de plaattaart in circa 20 minuten goudbruin en gaar.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Borstel de cantharellen schoon en bak ze in circa 4 minuten.
Haal de plaattaart uit de oven, verdeel de gebakken cantharellen erover en bestrooi met de kaas. Zet de plaattaart nog even terug en laat in circa 5 minuten de kaas smelten. Verdeel de rucola over de plaattaart en verdeel de taart over borden. Besprenkel met wat olie.