Plaattaart met courgette en artisjoksalade
Pijnboompitten zijn de zaden van een den. Van 20 dennensoorten zijn de zaden zo groot, dat ze geoogst en verkocht kunnen worden. De pitjes die in de winkel te koop zijn komen van 4 dennensoorten. De zaadjes groeien in de kegelvrucht en komen los door de kegel te schudden. Eenmaal geplukt moeten de zaden nog wel gepeld worden. Dat gebeurt tegenwoordig allemaal machinaal. Sandra verwerkt de pijnboompitten in een plaattaart met courgette en artisjoksalade.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 6 plakken bladerdeeg
- 1 rode ui
- 1 courgette
- 70 gram zongedroogde tomaten
- 100 gram geitenkaas
- 40 gram pijnboompitjes
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel balsamicoazijn
- 1 eetlepel water
- 0,5 krop botersla
- 200 gram artisjokharten (pot a 180 gram)
Extra nodig:
- bakplaat
- bakpapier
- staafmixer
- kaasschaaf
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 220 graden. Laat de bladerdeeg ontdooien.
Bekleed de bakplaat met bakpapier. Bekleed de bakplaat met het bladerdeeg en druk de naden goed dicht. Prik met een vork enkele gaatjes en bak de bodem circa 5 minuten.
Pel de ui en snijd in halve ringen. Schaaf de courgette met een kaasschaaf in dunne plakken. Snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.
Haal de bakplaat uit de oven beleg met de ui, courgette en de helft van de tomaten. Verkruimel er de geitenkaas over en bak circa 15 minuten in de oven.
Verhit een koekenpan en rooster de pijnboompitten in circa 1 minuut goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Pel en halveer de knoflook. Pureer de overgehouden zongedroogde tomaatjes met de aanhangende olie, de knoflook, balsamicoazijn en het water met een staafmixer tot een dressing.
Scheur de botersla. Snijd de artiksjokharten in stukken en meng met de botersla. Schenk hier de dressing over en voeg de pijnboompitten toe. Roer alles goed door elkaar.
Serveer de plaattaart met de salade.
Eet smakelijk!