Plaatbrood van Nadia en Merijn
Publicatiedatum: 5 mei 2015
Ingrediënten:
- 500 gram bloem
- 25 gram eipoeder
- 1 eetlepel venkelzaad
- 1 eetlepel anijszaad
- 50 gram melkpoeder
- 250-350 milliliter lauwwarm water
- 1 zakje gist
- ½ theelepel zout
- frisgroene olijfolie
- 6 uien
- 1 blik sardientjes
- 3 teentjes knoflook
Bereiding:
Meng in een diepe schaal de bloem met het eipoeder, het venkel- en anijszaad en een halve theelepel zout. Schenk er een scheutje olie over.
Maak een kuiltje in het midden, strooi daar de gist in. Meng het melkpoeder met het lauwwarme water tot melk. Voeg een scheutje melk toe aan de gist en roer tot een glad
papje. Meng beetje bij beetje het gistpapje door de bloem en voeg de rest van de melk en 5 eetlepels olijfolie toe. Kneed tot een samenhangend deeg. Blijf
kneden, ongeveer 15 minuten, tot het een glad en soepel deeg is. Mocht het deeg te stevig voelen, voeg dan tussendoor telkens een beetje lauwwarm water toe. Laat het deeg afgedekt onder een doek 1,5 uur rijzen.
Vet een grote bakplaat in met wat olie en verdeel het deeg erover in een gelijkmatige laag van 2 tot 3 centimeter. Laat nog eens 30 minuten afgedekt onder
een theedoek narijzen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
Maak kuiltjes in het deeg en schenk er wat olijfolie over. Bak het brood in ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar in de voorverwarmde oven.
Pel en snijd de uien in halve ringen. Verhit een flinke scheut olie in een koekenpan en bak de uien op heel laag vuur ongeveer 15 minuten tot ze zacht en
gaar zijn.
Prak de sardientjes uit blik (zonder de aanhangende olie) grof. Meng met de uien. Verdeel het ui-sardientjes-mengsel over het plaatbrood.
Snijd de knoflook in dunne plakjes en bak ze in een scheutje olijfolie mooi goudbruin en knapperig. Verdeel ook de knoflook over het warme brood. Bestrooi eventueel
met nog wat fijngehakte peterselie.
Snijd het brood in stukken en serveer met een glas rode stevige wijn. Het brood is zowel warm als koud lekker. Het is de volgende dag nog lekker!
(Bron: Nadia Zerouali)