Pittige tofu en spruiten met rijst
Publicatiedatum: 30 december 2021
Tofu en spruiten is misschien geen logische combinatie, maar ze passen heel goed samen. De tofu neemt makkelijk de smaken van de sojasaus en ketjap manis op en spruiten passen werkelijk overal bij. Sandra serveert er rijst bij.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 150 gram basmatirijst
- 1 blok tofu (à 375 gram)
- 350 gram spruiten (geschoonde)
- zonnebloemolie
- 75 gram boter
- 5 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 duimgrootte gember
- 1 eetlepel peperkorrels (of veel peper uit de pepermolen)
- 2 bosuitjes
- 3 eetlepels sojasaus
- 3 eetlepels ketjap manis
Bereidingswijze:
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
Pak de tofu in in een schone theedoek en leg er iets zwaars op, zodat de tofu kan uitlekken. Halveer de spruiten en snijd in dunne reepjes. Snijd de tofu in blokjes. Verwarm een scheutje olie in een wok en bak de tofu al roerende circa 3 minuten. Voeg de spruitjes toe en bak circa 2 minuten. Schep de tofu en spruiten uit de wok op een bord.
Pel de sjalotjes en snijd in halve ringen. Pel en hak de knoflook. Schil en rasp de gember. Smelt de boter in de wok en bak de sjalotten, knoflook en gember circa 2 minuten. Voeg de sojasaus en ketjap manis toe. Stamp de peperkorrels in een vijzel fijn en voeg toe of voeg flink veel peper uit de pepermolen toe. Voeg de tofu en spruiten toe en roer alles goed door. Snijd de bosuitje in ringen.
Verdeel de rijst over borden. Verdeel daarover de tofu en spruiten. Bestrooi met de bosuien.
Eet smakelijk!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Raar recept. Wel de kecap manis noemen, dat ook een sojasaus is, en zoet. En dan tijdens het koken word de sojasaus zoet genoend, wat dus ook kecap manis is.
Slecht recept en slechte presentatie. Ze moet gewoon aardappels en boontjes koken. Ingrediėnten uit andere delen van de wereld kent ze niet
Wat een negatieve reactie Donnie
Ik vind het een heerlijk recept. Heb wel, ipv tofu, 200 gr. kipfilet gebruikt.
Verder voor herhaling vatbaar, dus van de week weer op tafel
Gisteren gezocht op spruitjes recepten en tot mijn verbazing vond ik spruitjes met tofu. Ik had alle ingrediënten in huis op sjalotjes na; heb een gewone ui gebruikt. En ipv 2 teentjes knoflook 4 gedaan.
Verder het recept precies gevolgd en het was heel erg lekker. Wel een werk hoor, de spruitjes schoonmaken, halveren en in plakjes snijden. Maar het was echt de moeite waard. Lekkere verrassing!
“Bestrooi met DE bosuien.” Die staan niet in de ingrediënternlijst.
O sorry, toch wel, had ze over ’t hoofd gezien…
Gemaakt en gegeten: niet voor herhaling vatbaar. Onevenwichtig recept, nog wel eetbaar maar niet echt lekker, kook/baktijden voor de tofu en de spruitjes véél (ca. 150%) te kort, onnodig veel van de verkeerde soort peper waardoor de gember niet meer te proeven is, ongezond en onnodig veel boter ~dat had met de helft ook prima gekund~, de tofu krijgt nooit de kans om welke smaak dan ook “op te zuigen”.
Enig voordeel: dat het niet zo naar gekookte spruiten stinkt, zei mijn vrouw.