Naar cookieinstellingen
pistachetaart

Pistachetaart van Kim van Geemen

De vriend van Heel Holland Bakt-kandidate Kim van Geemen vindt haar pistachetaart fantastisch. Benieuwd? Zo maakt u de taart.

Ingrediënten:

Voor het pistache biscuit:

  • 200 gram pistache nootjes fijngemalen
  •  8 eieren maat L (splitsen in 8 dooiers en 8 eiwitten)
  •  260 gram kristal suiker
  •  4 eetlepels heet water
  •  100 gram zelfrijzend bakmeel
  •  Snufje zout

Voor de frambozen bavarois:

  •  200 gram frambozen
  •  3 blaadjes gelatine
  •  225 gram slagroom
  •  35 gram castor (kristal suiker)
  •  1 verse citroen

Voor de frambozen gelei:

  • 250 gram Frambozen
  •  1 citroen
  •  60 gram suiker
  •  3 blaadjes gelatine

Voor de citroen limoncello bavarois:

  • Sap van 2 verse citroenen
  •  5 theelepels suiker
  •  20 ml limoncello
  •  2 blaadjes gelatine
  •  225 milliliter slagroom
  •  250 gram verse frambozen

Voor de Swiss merengue botercrème:

  • 800 gram zachte roomboter op kamertemperatuur
  •  600 gram poedersuiker
  •  8 eiwitten

 Voor de chocolade brush strokes:

  • 600 gram witte chocola
  •  Eventueel kleurstof voor chocola
  •  Acetaat folie (of bakpapier)

Bereidingswijze:

Het pistache biscuit

Doe het eigeel van de 8 eieren samen met 260 gram kristalsuiker in een kom en klop dit met een handmixer 4 minuten lang, tot het een dikkig, romige lichtgele substantie is. Voeg aan het romige eigeel mengsel 4 eetlepels heet water toe door het langs de rand voorzichtig in de kom te laten glijden. Doe de gemalen pistachenootjes erdoorheen en meng alles door. Zeef het zelfrijzend bakmeel en het zout boven een lege kom. Zeef het dan nogmaals boven het romige eigeel mengsel met de gemalen pistache nootjes en meng het door elkaar. In een nieuwe, schone kom klopt u de 8 eiwitten stijf tot u soft peaks (totdat de eiwitten omhoog blijven staan, red.)hebt. Spatel daarna een derde van het eiwit voorzichtig door het romige pistache mengsel, om het aan elkaar te laten wennen. Daarna spatelt u het overgebleven eiwitmengsel door je romige pistache mengsel heen. Verdeel het mengsel over 2 vormen van 17.5 centimeter en in 2 bakvormen van 12.5 cm. De baktijd is tussen de 15-20 minuten op 180 graden. Controleer na 15 minuten of de prikker droog uit het baksel komt.

Frambozen bavarois

Doe de bladgelatine in een kom met koud water. Verwarm de frambozen in een steelpannetje met vers citroensap en een schep suiker naar smaak. Na het verwarmen, pureer je de frambozen met een staafmixer en zeef je het tot je een egale puree overhoudt. Twee derde van de frambozen puree houdt u in een aparte kom, Een derde van de frambozenpuree houdt u in het steelpannetje op middelhoog vuur en hierin lost u de gelatine op. Dan doet u dit deel met opgeloste gelatine in de kom bij de overige puree. Dit zet u even opzij zodat het een beetje af kan koelen. Klop de slagroom met de suiker lobbig. Als de frambozenpuree is afgekoeld, doet u dit beetje voor beetje bij de lobbig geklopte slagroom. Spatel dit er voorzichtig doorheen. Niet te hard of te snel kloppen, dan overklopt u de slagroom. Zet dit mengsel in de koelkast om het op te laten stijven. Dit duurt ongeveer 3 uur.

Frambozen gelei

Week de blaadjes gelatine in een kom met koud water. Ontdooi, pureer en zeef het. Zorg dat u ongeveer 125 gram overhoudt. Doe het in een steelpannetje en verwarm het met suiker en met het sap van 1 citroen. Los de gelatine blaadjes er in op. Giet het op een bord bedekt met magnetronfolie of op een koelplaatje in de koelkast zodat het gelei kan worden.

Citroen limoncello bavarois

Verwarm de limoncello met het citroensap en 2 theelepels suiker tot de suiker is opgelost. Los de gelatine in het mengsel op, en zet even weg om af te koelen. Klop de slagroom lobbig met 3 theelepels suiker. Voeg het citroen limoncello mengsel bij de slagroom. Zet het koel weg voor 3 uur.

Swiss merengue botercrème

Zet een pan met water op het vuur. Scheid de eieren. Doe de eiwitten met poedersuiker in een kom en verwarm de eiwitten au bain-marie. Roeren tot alle suikerkristallen weg zijn, en u niets meer op uw vingers voelt. Dan 10-12 minuten mixen, tot het mengsel voldoende is afgekoeld. Daarna garde wisselen voor voor spatel wisselen, als het is afgekoeld de roomboter in klontjes toevoegen, elke keer wachten tot de boter goed is opgenomen. In het begin lijkt er nog weinig te gebeuren, maar helemaal op het eind krijgt u een mooie luchtige crème, dus geduld hebben is noodzaak.Voeg een beetje vanille smaakstof toe voor smaak.

Chocolade brush strokes

Tempereer de chocolade. Dit kan je doen door twee derde van de chocolade au bain-marie te smelten (let op! het mag niet heter worden dan 38-40 graden), en daar de resterende een derde chocolade bij te voegen tot u de temperatuur bereikt van 26-28 graden. Dan legt u de acetaat folie of bakpapier op de werkbank. Iedere keer laat u een druppel chocolade vallen, en deze wrijt u uit met een kleine gebogen spatel, een kwastje of met de achterkant van een lepel. Laat de chocolade hard worden, hierna kunt u het op de taart plakken.

Opbouwen van de taart:

Snijd de taarten doormidden. Nu heeft u 4 lagen van 17.5 cm en 4 lagen van 12.5 cm. Op de onderste laag een dijkje spuiten van swiss meringue botercrème. De frambozengelei uitsnijden tot een vorm dat binnen het dijkje van de botercrème past, en dit op de onderste laag plaatsen. Daarbovenop een nieuwe laag pistache biscuit plaatsen, weer een dijkje van de swiss meringue botercrème spuiten, en het binnenste van de taart vullen met de frambozen bavarois. Daarbovenop een nieuwe laag pistache biscuit plaatsen, en hier weer een dijkje van de swiss meringue botercrème spuiten, en het binnenste van de taart vullen met de citroen bavarois. Voeg verse frambozen toe. Bovenste laag pistache biscuit erop plaatsen, en een dun laagje van swiss meringue botercreme smeren. De taart in de koelkast plaatsen, en na ongeveer 15-30 minuten kunt u de taart helemaal afsmeren met de swiss meringue botercreme.  Extra tip: Stapel de taarten op elkaar met behulp van dowels en taartkartonnen. Werk de taarten netjes af. Plak de chocolade brush strokes aan de buitenkant.

Bron: Kim van Geemen

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.