Naar cookieinstellingen
petit-fours

Pistache petit fours van Ben Havenaar

De kwartfinale van Heel Holland Bakt is geweest. Helaas voor Ben Havenaar is er geen plekje in de halve finale van het tv-programma. In Tijd voor MAX mag hij daarom langskomen en hij maakt heerlijke pistache petit fours, met een moestuin thema.

Ingrediënten, voor 16 petit fours

Botercrème

  • 150 gram melk
  • 15 gram custardpoeder
  • 15 gram suiker
  • 0,5 vanillestokje
  • 180 gram zachte boter
  • 60 gram witte basterdsuiker
  • 40 gram pistachepasta

Biscuit

  • 5 eieren
  • 115 gram suiker
  • 80 gram bloem
  • 40 gram pistachemeel
  • 15 gram custardpoeder
  • poedersuiker

Decoratie

  • 80 gram pure chocoladedruppels of in kleine stukjes gehakt
  • 200 gram suiker
  • 50 gram water
  • 40 gram witte chocolade
  • 40 gram hazelnoot of walnootolie
  • 80 gram abrikozenjam
  • zout
  • marsepein
  • kleurstof

Botercrème maken

Meng een scheut melk met de custardpoeder tot een papje. Breng de resterende melk met de 15 gram suiker en het vanillemerg aan de kook. Schenk een beetje warme melk bij het custardpapje, roer goed door en schenk alles terug in de pan. Breng het geheel weer aan de kook en laat het een beetje bubbelen. Stort de banketbakkersroom op een plaat, bedek met plasticfolie en laat de room afkoelen.

Draai boter, banketbakkersroom en witte basterdsuiker tot een gladde crème. Als de kleur wit uitslaat, is de crème goed. Roer pistache pasta door de crème. Schep de botercrème in een spuitzak en leg apart tot gebruik.

Biscuit maken

Split de eieren en zorg ervoor dat het eiwit helemaal schoon is. Klop het eiwit los tot het wit wordt. Voeg de suiker toe en klop tot stevige pieken. Roer voorzichtig de eidooiers erdoor en spatel vervolgens de bloem, de pistachemeel en de custardpoeder erdoor. Verdeel het beslag over de bakplaten en strijk het gelijkmatig uit. Bak de biscuit in ongeveer 8 tot 10 minuten goudbruin en gaar, op 220 graden.

Zet een plaat op de één na onderste en de andere op de één na bovenste regel van de oven. Haal de biscuit na de baktijd uit de oven en haal deze direct van de bakplaat, anders wordt het beschuit. Leg op een rooster. Wrijf poedersuiker op de bovenkant van de biscuit, draai om en trek het bakpapier eraf. Steek 4 gelijke plakken biscuit uit.

Chocoladegras

Verwarm de chocolade au bain-marie. Voeg de pistachepasta aan de chocolade en meng dit kort samen. Verwarm de suiker met het water tot 135 graden. Voeg de pure chocolade toe en roer snel door. Stort het uit over een bakplaat en laat het afkoelen. Hak de witte chocolade fijn. Roer de witte chocoladebrokjes, 1 theelepel zout en de olie door de pure chocolade “aarde” en meng. Zet apart tot de samenstelling.

Marsepeinen groente

Kleur marsepein met vloeibare kleurstof en kneed dit. Maak verschillende soorten groente zoals wortels, aubergine, pompoen.

Samenstelling van de petit fours

Bestuif de werkbank met poedersuiker en zet de vierkanten steker erop. Leg een plak biscuit in de steker met de gebakken kant naar beneden, dit om uitdroging te voorkomen. Spuit een laagje botercrème, ter dikte van de cakelaag, erop. Leg hierop een plak cake en druk stevig aan. Herhaal dit totdat de cakelagen op zijn.

Smeer op 2 van de 4 biscuits een laag abrikozenjam. Strooi de chocoladegrond over het biscuit. Verdeel marsepeinen groenten over de chocoladegrond. Verwijder de vorm en laat opstijven in de koelkast.

Snijd de cake in petit fours van 4×4 centimeter (16 stuks in totaal). Zet ze uit elkaar en laat ze weer opstijven in de koelkast. Eetsmakelijk!

Wilt u lezen hoe het nu gaat met Ben? Bij Heel Holland Bakt beantwoordt hij 10 vragen.

(Bron en foto: Ben Havenaar)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.