Naar cookieinstellingen
pindakaas

Pindakaas, een geliefd broodbeleg met een eigen Nationale Pindakaasdag

In Nederland zijn we gek op pindakaas. Met of zonder stukjes of met bijvoorbeeld jam (op z’n Amerikaans), met plakjes banaan of op z’n Hollands, met hagelslag. Het broodbeleg is zelfs zo geliefd dat het een eigen Nationale Pindakaasdag heeft. 

Amerika

Pindakaas in de huidige vorm komt oorspronkelijk uit Amerika. Het is rond 1893 geïntroduceerd door de arts John Harvey Kellogg (inderdaad ook bekend van de cornflakes). Er was toentertijd een overschot in de productie van pinda’s en pindaolie was er een bijproduct van. Kellogg vond het een voedingsrijk levensmiddel voor zijn patiënten, maar uiteindelijk eet nu bijna iedere Amerikaan het op brood. Het broodbeleg is er tegenwoordig zo populair, dat er zelfs een speciale dag in het leven is geroepen, elk jaar op 24 januari is het Peanut Butter Day, met inmiddels ook een Nederlandse variant: Nationale Pindakaasdag. Amerikanen combineren het broodbeleg graag met een andere bekende van de ontbijttafel: jam. Nederlanders willen het nog weleens combineren met hagelslag of plakjes banaan.

pindakaas jam

Pindaboter

Waarom pindakaas in Nederland geen pindaboter heet, komt doordat ‘boter’ in Nederland een beschermde naam is. Er moest dus een alternatief gevonden worden en dat is ‘kaas’ geworden.

Pindakaas gezond?

Als broodbeleg is pindakaas een gezonde keuze, vanwege de plantaardige vetten en vitamines. Mits er niet teveel ongezonde ingrediënten aan toegevoegd zijn, zoals zout. Pindakaas is daarnaast weleens verontreinigd met het giftige aflatoxine, door een schimmel die op pinda’s groeit. In Nederland wordt daar echter streng op gecontroleerd. Voor degenen met een pinda-allergie is het uiteraard een product waar met een grote boog omheen gelopen moet worden.

pinda-allergie
Lees ook: Waarom wordt een pinda-allergie zo gevreesd?

Pindaplant

Voordat er pindakaas kan worden gemaakt, moeten er pinda’s komen. Deze groeien aan de pindaplant en wel op een bijzondere manier. Als er gele bloemetjes in de planten verschijnen, vormen zich steeltjes die richting de aarde groeien. In de bodem groeien aan elk steeltje verschillende pinda-doppen. Onder de grond dus. Pinda’s worden daarom ook wel aardnoten genoemd. Ondanks de naam noot behoort de pinda niet tot de noten, maar de peulvruchten. Als de plant is uitgebloeid sterft hij af en dat is ook het teken dat de pinda’s rijp zijn. Leuk om een keertje uit te proberen in de huiskamer! Zorg dan wel dat u ongebrande doppen gebruikt.

Lees ook: Hagelslag nog altijd ongekend populair.

(Bron: Voedingscentrum, InfoNu,nl, Plantplezier, archief) 

Houdt u van pindakaas en hoe eet u het, het liefst?

Geef een reactie

Reacties (2)

    Aad Limbeek says:

    Het liefst straight, blijft voor mij het lekkerst

    oosterwijck says:

    Heel mooi, deze uitleg over de pindaplant. Ik heb het met plezier gelezen. Dit zou vaker gepubliceerd moeten worden. De bevolking wordt steeds onwetender, nu het onderwijs tot een farce verheven is.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.