Pindakaas, een geliefd broodbeleg met een eigen Nationale Pindakaasdag
Publicatiedatum: 24 januari 2021
In Nederland zijn we gek op pindakaas. Met of zonder stukjes of met bijvoorbeeld jam (op z’n Amerikaans), met plakjes banaan of op z’n Hollands, met hagelslag. Het broodbeleg is zelfs zo geliefd dat het een eigen Nationale Pindakaasdag heeft.
Amerika
Pindakaas in de huidige vorm komt oorspronkelijk uit Amerika. Het is rond 1893 geïntroduceerd door de arts John Harvey Kellogg (inderdaad ook bekend van de cornflakes). Er was toentertijd een overschot in de productie van pinda’s en pindaolie was er een bijproduct van. Kellogg vond het een voedingsrijk levensmiddel voor zijn patiënten, maar uiteindelijk eet nu bijna iedere Amerikaan het op brood. Het broodbeleg is er tegenwoordig zo populair, dat er zelfs een speciale dag in het leven is geroepen, elk jaar op 24 januari is het Peanut Butter Day, met inmiddels ook een Nederlandse variant: Nationale Pindakaasdag. Amerikanen combineren het broodbeleg graag met een andere bekende van de ontbijttafel: jam. Nederlanders willen het nog weleens combineren met hagelslag of plakjes banaan.
Pindaboter
Waarom pindakaas in Nederland geen pindaboter heet, komt doordat ‘boter’ in Nederland een beschermde naam is. Er moest dus een alternatief gevonden worden en dat is ‘kaas’ geworden.
Pindakaas gezond?
Als broodbeleg is pindakaas een gezonde keuze, vanwege de plantaardige vetten en vitamines. Mits er niet teveel ongezonde ingrediënten aan toegevoegd zijn, zoals zout. Pindakaas is daarnaast weleens verontreinigd met het giftige aflatoxine, door een schimmel die op pinda’s groeit. In Nederland wordt daar echter streng op gecontroleerd. Voor degenen met een pinda-allergie is het uiteraard een product waar met een grote boog omheen gelopen moet worden.
Pindaplant
Voordat er pindakaas kan worden gemaakt, moeten er pinda’s komen. Deze groeien aan de pindaplant en wel op een bijzondere manier. Als er gele bloemetjes in de planten verschijnen, vormen zich steeltjes die richting de aarde groeien. In de bodem groeien aan elk steeltje verschillende pinda-doppen. Onder de grond dus. Pinda’s worden daarom ook wel aardnoten genoemd. Ondanks de naam noot behoort de pinda niet tot de noten, maar de peulvruchten. Als de plant is uitgebloeid sterft hij af en dat is ook het teken dat de pinda’s rijp zijn. Leuk om een keertje uit te proberen in de huiskamer! Zorg dan wel dat u ongebrande doppen gebruikt.
Lees ook: Hagelslag nog altijd ongekend populair.
(Bron: Voedingscentrum, InfoNu,nl, Plantplezier, archief)
Houdt u van pindakaas en hoe eet u het, het liefst?
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het liefst straight, blijft voor mij het lekkerst
Heel mooi, deze uitleg over de pindaplant. Ik heb het met plezier gelezen. Dit zou vaker gepubliceerd moeten worden. De bevolking wordt steeds onwetender, nu het onderwijs tot een farce verheven is.