Naar cookieinstellingen
petitfourtjes

Petitfourtjes van bitterkoekjes van Annemarie

Een petitfour is een klein gebakje. Er zijn verschillende soorten petitfours: cake gevuld met slagroom, chipolata of crème en bedekt met een laagje marsepein of glazuur of een bavarois in diverse vormen en smaken. Annemarie maakt ze van bitterkoekjes.

Ingrediënten:

Voor het koekje:

  • 160 gram amandelmeel
  • 160 gram poedersuiker
  • 80 gram eiwit (ongeveer 2½ eieren)
  • 1 theelepel bittere amandelextract

Voor de franse botercreme:

  • 150 gram suiker
  • 30 gram water
  • 2½  eidooier
  • 250 gram boter op kamertemperatuur

garnering/ overig:

  • 600 gram fondantglazuur
  • 50 milliliter sterke espressokoffie (2 el nodig)
  • 2 eetlepel frambozenjam, gezeefd
  • 15 gram praliné
  • ½ theelepel vanilleextract
  • 10 mokkaboontjes
  • 10 kleine marsepeinbloemetjes
  • hardroze suikerparels/ spikkels
  • 10 hazelnoot-karamelpegels
  • kleurpasta in 3 kleuren: bruin, mintgroen en roze

Bereiding:

Bak als eerste de bitterkoekjes.

Verwarm de oven voor op 190 graden. Meng het amandelmeel met de poedersuiker, het eiwit en de bittere amandelextract met een houten lepel in een kom tot een soepel spijs. Doe het mengsel in een spuitzak en spuit bolletjes met een doorsnede van ongeveer 3 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de bolletjes een beetje platter met een natte vinger. Een natte bovenkant zorgt voor die karakteristieke scheurtjes in het bitterkoekje. Bak de bitterkoekjes af in het midden van de oven in ongeveer 12 minuten. Laat ze afkoelen en bewaar ze tot gebruik in een luchtdichte trommel.

Maak nu de botercreme.

Breng suiker en water in een steelpan met dikke bodem aan de kook en verwarm het tot 120 graden. Veeg met een nat kwastje de suiker steeds van de rand weg. Klop de eidooiers in de kom van de staande mixer met de garde tot een lobbige lichtgele massa. Giet de suikerstroop er, zodra deze op de juiste temperatuur is, langzaam al kloppend bij. Verwissel de garde voor de bisschopshaak en klop het geheel op lage stand totdat het is afgekoeld tot kamertemperatuur. Voeg dan al kloppend de zachte boter in gedeeltes toe en klop het geheel tot een zeer luchtige botercreme. Laat de machine gerust een uur of langer aanstaan. U zult zien dat u een superluchtige en fluweelzachte botercreme krijgt.

Verdeel de botercreme in 4 gelijke porties.

Vermeng 1 deel met 1½ el sterke espressokoffie

Vermeng 1 deel met ½ tl vanilleextract

Vermeng 1 deel met 15 gram praliné

Vermeng 1 deel met 1½ el gladgepureerde frambozenjam

Spuit nu met behulp van een spuitzak met een gladde ronde spuitmond de verschillende smaken botercreme als mooie bolletjes op de bitterkoekjes en zet ze in de koelkast, zodat de botercreme hard wordt. Dit is nodig om het fondantglazuur mooi aan te kunnen brengen.

Maak nu het fondantglazuur

Verdeel het fondantglazuur in 4 delen van 150 gram. Verdun elke portie glazuur in ieder geval met 1½ tl water om deze iets vloeibaarder te maken. Laat 1 portie wit, kleur 1 portie bruin. Deze wordt gebruikt voor de petit fours met mokka smaak. Kleur 1 portie groen; deze wordt gebruikt voor de praliné petit fours en kleur de laatste portie roze. Deze wordt gebruikt voor de petit fours met frambozensmaak. Nu is het belangrijk om het glazuur precies op de juiste dikte te krijgen. Als het glazuur te dik is, zal het niet hechten aan de botercreme, maar is het te dun, dan gaat het ook mis. Je kunt het glazuur heel licht verwarmen om deze iets vloeibaarder te maken of verder verdunnen met kleine beetjes water. Als het glazuur de juiste consistentie heeft, doe het dan over in een zo klein mogelijk kommetje, dat nog wel groot genoeg is om het koekje makkelijk in te kunnen dippen.

Dip de koekjes ondersteboven in het glazuur, zodat er een mooi laagje op de botercreme komt. Houd ze even ondersteboven zodat het overtollige glazuur eraf kan lopen en zet ze direct in de koelkast, zodat het glazuur snel uithardt. Smelt 50 gram chocolade au bain-marie en doe de gemolten chocolade in een cornetje van bakpapier of een klein spuitzakje. Knip er een klein puntje af en decoreer de mokka petit fourtjes met dunne streepjes chocolade. Decoreer met een mokkaboontje. Decoreer de vanille petit fours met een marsepein bloemetje, de praliné petit fours met een hazelnoot-karamelpegel en de frambozen petit fours met roze suikerparels of spikkels. Bewaar de petit fourtjes in een doos in de koelkast, maar laat ze op kamertemperatuur komen voordat u ze serveert!

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.