Naar cookieinstellingen
Petitfours

Petitfours van Hans Spitsbaard

Hans maakt speciaal voor Oud en Nieuw een petitfours. Ideaal om van tevoren te maken en lekker bij zowel een glas champagne als een lekker kopje thee of koffie!

Ingrediënten:

Voor het Bretons zanddeeg: 

  • 100 gram boter (kamertemperatuur)
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • 3 eidooiers
  • 175 gram bloem
  • 8 gram bakpoeder
  • 2 gram zout

 Voor de citroencrèmeux:

  • 100 gram citroensap (of ander fruitsap naar keuze)
  • 80 gram fijne kristalsuiker
  • 100 gram ei (ongeveer 2 eieren)
  • 2 blaadjes gelatine
  • 150 gram roomboter (kamertemperatuur)

Voor de topping:

  • 100 gram slagroom (minimaal 35% vet)
  • 10 gram fijne kristalsuiker
  • ½ vanillestokje
  • bladgoud (eventueel)

Verder nodig: 

  • suikerthermometer
  • spuitzak
  • gekarteld spuitmondje (6 millimeter)
  • ronde steker van 4 centimeter doorsnede
  • siliconen bakmat voor petitfours (12 openingen van 4 cm doorsnede)

Bereidingswijze:

Meng de boter, de fijne kristalsuiker, de dooiers en het zout in een standmixer op hoge snelheid tot een luchtige massa (Ongeveer 5 minuten). Zeef de bloem en het bakpoeder en meng doe dit bij het botermengsel. Meng kort door tot een samenhangend deeg. Verpak het deeg in vershoudfolie en laat het minimaal een uur rusten in de koeling.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot ongeveer 5 millimeter dikte. Steek met het stekertje rondjes uit en leg deze in de openingen van de bakmat. Bak de koekbodempjes in ongeveer 15 minuten af.

Week de blaadjes gelatine minstens 5 minuten in koud water. Breng in een steelpan de citroensap en de suiker aan de kook. Klop de eieren los en giet hier al roerende 1/3 van de kokende massa bij. Giet alles terug in de pan en verhit de massa al roerende tot 85 graden. Giet de massa over in een schaal en voeg de geweekte gelatine toe. Laat de crèmeux 5 minuten afkoelen en voeg daarna de boter in vlokjes toe. Roer tot een gladde massa. Giet de massa in de openingen van de bakmat met daarin de afgebakken koekjes. Laat de petitfours minimaal 4 uur opstijven voor je ze uit de vorm haalt.

Klop de slagroom met de suiker en het merg van een half vanillestokje stijf. Vul een spuitzak met gekarteld spuitmondje met de room en spuit kleine rozetjes op. Decoreer eventueel  met een beetje bladgoud.

(Bron: Hans Spitsbaard)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.