Naar cookieinstellingen
Petites Desirés

Petites Desirés van Robèrt van Beckhoven

Ter ere van Internationale Vrouwendag maakt Robèrt een hommage aan alle vrouwen: Petits Desirés. Het lijkt een beetje op een petit fourtje, maar dan nog mooier. Het verhaal achter deze Petits Desirés is van een bakker die bedacht dat alle mooie grote gebakjes ook heel lekker zijn in een minivariant. En zijn vrouw heette Desiree, dus vandaar de naam Petites Desirés.

Ingrediënten (voor circa 18 stuks):

Voor de bodem:

  • 300 gram tarwebloem
  • 100 gram fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 220 gram boter
  • 50 gram ei
  • bloem om te bestuiven
  • 250 gram banketbakkersroom op kamertemperatuur (kant-en-klaar of maak het zelf, met de onderstaande ingrediënten)

Voor de banketbakkersroom:

  • 280 gram melk
  • 28 gram suiker
  • 28 gram custardpoeder
  • 1/5 vanillestokje

Voor de passiemousse:

  • 225 gram slagroom
  • 35 gram water
  • 110 + 15 gram fijne kristalsuiker
  • 60 gram eiwit
  • 6 gram gelatine, geweekt
  • 100 gram passievruchtpuree (zonder pitjes)

Voor de gelei:

  • 100 gram mangopuree
  • 90 gram fijne kristalsuiker
  • 10 gram glucose
  • 8 gram gelatine, geweekt

Voor de afwerking:

  • pistaches
  • chocoladeschildjes

Extra nodig:

  • keukenmachine met bisschop en garde
  • plastic(folie)
  • deegroller
  • gekartelde steker van 5 centimeter
  • 18 (siliconen) bakvormpjes van 4 centimeter, ingevet
  • 2 spuitzakken
  • keukenthermometer
  • siliconen bolmatje met 18 vormpjes van 4 centimeter
  • paletmes met knik
  • cocktailprikker

Bereidingswijze:

Van de banketbakkersroom:

Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg en het vanillestokje. Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk toe. Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende een paar minuten goed doorkoken. Laat afkoelen. Dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.

Van de bodems:

Verwarm de oven voor op 145 graden, boven- en onderwarmte. Meng de bloem met de suiker en het zout. Voeg de boter en het ei toe en kneed alles kort tot een soepel deeg. Verpak in plastic en laat circa 30 minuten rusten in de koelkast. Neem het deeg uit de koeling, kneed kort door en rol op een licht met bloem bestoven werkblad uit op 3 millimeter dikte. Steek met de gekartelde steker 18 rondjes uit en leg in de bakvormpjes. Toer de banketbakkersroom los en doe in een spuitzak. Knip er een puntje vanaf en spuit een dun laagje room in elk tarteletje. Bak de bodems in circa 18 minuten gaar. Laat afkoelen.

Van de passiemouse:

Klop de slagroom lobbig (yoghurtdikte) en zet in de koelkast tot gebruik. Kook het water met 110 gram suiker tot 110 graden. Klop het eiwit kort luchtig in de keukenmachine: zorg voor vetvrije materialen. Voeg 15 gram suiker toe en klop de eiwitten nu helemaal luchtig en stijf. Voeg het hete suikerwater toe terwijl de machine blijft draaien. En daarna ook de gelatine (niet uitknijpen) en de passievruchtpuree. Laat koud kloppen. Spatel met de hand de slagroom erdoor voor een mooi luchtige, homogene mousse. Doe de mousse in een spuitzak, knip er een puntje vanaf en spuit in de holtes van het bolmatje; strijk af met een paletmes. Vries in, minimaal 2 uur of tot de mousse volledig bevroren is.

Van de gelei:

Breng de mangopuree, suiker en glucose aan de kook en laat 2 minuten koken. Neem de pan van het vuur. Voeg de gelatine toe (niet uitknijpen) en roer goed door. Giet in een kom en laat afkoelen.

Van de afwerking:

Neem het bolmatje uit de vriezer en los de passiemousse uit de vormpjes. Steek een cocktailprikker in de bolle kant van de bevroren mousse en haal één voor één door de gelei; strijk het teveel aan gelei eraf langs de rand van de kom. Zet de moussevormpjes op de bodems. Decoreer met chocoladeschildjes en pistaches, of naar eigen inzicht.

Tip: U heeft niet alle deeg, mousse en gelei nodig voor de Petits Desirés, maar sommige recepten kunt u nu eenmaal niet goed verkleinen. Restjes kunt u prima invriezen voor later gebruik. Verpak het deeg in plastic en de mousse en gelei in afgesloten bakjes.

In de uitzending van Tijd voor MAX heeft Robèrt een variatie van Petites Desirés gemaakt:
Petites Desirés

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto: hoofdfoto ter illustratie: Shutterstock en redactie Tijd voor MAX)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.