Perzik en passievrucht pavlova rol van Christiaan de Vries
Publicatiedatum: 7 april 2025
Een luchtige, zachte pavlova opgerold met mascarponecrème, perziken en passievrucht. Krokant aan de buitenkant, romig van binnen. Christiaan de Vries maakt het in Tijd voor MAX. Een echt spektakelstuk op tafel, maar verrassend makkelijk om te maken. Perfect voor als u niet te lang in de keuken wilt staan.
U kunt deze pavlova rol overigens helemaal naar eigen smaak aanpassen. Liever frambozen of aardbeien? Ook heerlijk! Of maak het extra feestelijk met een vulling van chocolade of karamel. Een echte showstopper, zonder uren in de keuken te staan!
Ingrediënten
Pavlova:
- 4 eiwitten (vers en op kamertemperatuur)
- 225 gram fijne kristalsuiker
- 1 theelepel vanille-extract
- 1 theelepel azijn
- Snufje zout
- 1 theelepel maïzena
Crème:
- 200 gram mascarpone
- 2 eetlepels poedersuiker
- 400 milliliter slagroom
Vulling & decoratie:
- 1 blik perziken, in plakjes gesneden, uitgelekt
- 2 passievruchten
- Optioneel: Lemon curd, om te besprenkelen (of gebruik ander fruit, chocolade of karamel)
Bereidingswijze Pavlova
Belangrijke tips: Gebruik verse eieren op kamertemperatuur en zorg ervoor dat de mengkom, mixer en eventuele schaaltjes voor het scheiden van eiwit helemaal vetvrij zijn. Dit helpt om een mooi stevig schuim te krijgen.
Verwarm de oven voor op 160 graden (140 graden hetelucht). Bekleed een bakblik van 30 bij 20 centimeter met bakpapier. (Mocht u geen bakblik in de juiste maat hebben kunt u het ook op een bakplaat uitspreiden tot het juiste formaat.)
Klop in een grote, schone kom de eiwitten met een elektrische mixer tot zachte pieken ontstaan. Voeg de azijn toe en voeg daarna geleidelijk de suiker toe, 1 eetlepel per keer, en klop tot het mengsel stijf en glanzend is. Spatel voorzichtig de vanille en maïzena erdoor met een ontvette spatel.
Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bakplaat en strijk de bovenkant glad. Bak 30 minuten, tot de buitenkant stevig is met een lichte korst. Laat volledig afkoelen in de bakvorm.
Maak de vulling
Klop in een kom de mascarpone en poedersuiker tot een glad mengsel. Voeg de slagroom toe en klop tot het net stevig genoeg is. Niet te lang kloppen.
Leg een vel vers bakpapier op het werkblad en keer de afgekoelde pavlova hierop om. Verwijder voorzichtig het bakpapier van de onderkant van de pavlova. Smeer het grootste deel van de mascarponecrème over de pavlova, met een kleine rand vrij aan de randen.
Verdeel de perzikslices en lepel de passievruchtpulp over de crème. Lepel eventueel ook wat lemon curd naar smaak over de crème
Gebruik het bakpapier om de pavlova voorzichtig vanaf de korte kant op te rollen tot een rol. Leg de rol op een serveerschaal en decoreer de bovenkant met de overgebleven crème. Besprenkel met lemon curd en garneer met extra passievrucht of perzik of ander fruit
Laat minstens 30 minuten opstijven in de koelkast voor het serveren.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron en foto: Christiaan de Vries)