Naar cookieinstellingen
Pekelharing met bakbanaanblokjes.

Pekelharing en bakbanaanblokjes van Judith Cyrus

Judith Cyrus maakt recepten die geïnspireerd zijn door de Surinaamse en de Caribische keuken. Hierin staat ‘toespijs’ centraal. De toespijs is hetgeen wat de hoofdrol speelt op het bord. Dat kan de groente, het vlees of de vis zijn. Pasta, rijst, brood of banaan speelt dus en bijrol. Ze deelt nu haar recept van pekelharing en bakbanaanblokjes.

Voor dit recept is het goed om bij de visboer te vragen naar schoongemaakte haring die niet gepekeld is. De pekel maakt u namelijk zelf, waarin de haring een nachtje doorbrengt. 

Pekelharing

Ingrediënten

  • 125 gram zout
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 1 wortel, in dunne plakjes
  • ¼ madame-jeanettepeper
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 3 haringen, schoongemaakt, maar niet gepekeld
  • 250 milliliter appelazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 pimentkorrel
  • 0,5 centimeter gember, geschraapt en fijngesneden

Ook nodig

  • glazen schaal met sluitdeksel van minimaal 1 liter

Voorbereiden

Maak de pekel: meng 1 liter water, het zout, 100 gram suiker, de peperkorrels en laurierblaadjes in een grote kom. Roer goed totdat het zout en de suiker zijn opgelost. Voeg de ui, wortel, peper en knoflook toe en roer door elkaar. Leg de haringen in de glazen schaal en giet de pekel eroverheen. Zorg ervoor dat de haringen volledig bedekt zijn met de pekel. Sluit de schaal af, zet hem in de koelkast en pekel de haring minstens 24 uur.

Bereiden pekelharing

Neem de haringen uit de schaal en spoel ze af onder koud water. Dep ze droog met keukenpapier en leg ze op een bord of schaal. Breng de appelazijn met 1 theelepel suiker, de pimentkorrel en gember op laag vuur aan de kook en giet de azijn over de haringen.

Bakbanaanblokjes

Ingrediënten

  • 3 groene bakbananen
  • 2 eetlepels olie
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 0,5 theelepel chilipoeder (optioneel)
  • zout en peper

Bereiden banaanblokjes

Breng in een pan 1 liter water aan de kook met een snufje zout. Pel de groene banaan. Halveer het vruchtvlees. Snijd elke helft in de lengte in 3 langgerekte plakken, dan in 3 gelijke repen en de repen in blokjes. Kook de blokjes in 15 minuten gaar. Giet de banaanblokjes af en laat ze afkoelen.

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de knoflook ongeveer 30 seconden tot die begint te geuren. Voeg de banaanblokjes toe en bak ze aan alle kanten goudbruin. Breng de banaanblokjes op smaak met chilipoeder en zout en peper.

Serveer de pekelharing en bakbanaanblokjes samen. Eetsmakelijk!

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Judith Cyrus. Foto: Christian Fielden)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.