Pekelharing met bakbanaanblokjes.

Pekelharing en bakbanaanblokjes van Judith Cyrus

Judith Cyrus maakt recepten die geïnspireerd zijn door de Surinaamse en de Caribische keuken. Hierin staat ‘toespijs’ centraal. De toespijs is hetgeen wat de hoofdrol speelt op het bord. Dat kan de groente, het vlees of de vis zijn. Pasta, rijst, brood of banaan speelt dus en bijrol. Ze deelt nu haar recept van pekelharing en bakbanaanblokjes.

Voor dit recept is het goed om bij de visboer te vragen naar schoongemaakte haring die niet gepekeld is. De pekel maakt u namelijk zelf, waarin de haring een nachtje doorbrengt. 

Pekelharing

Ingrediënten

  • 125 gram zout
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepel zwarte peperkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui, in dunne ringen
  • 1 wortel, in dunne plakjes
  • ¼ madame-jeanettepeper
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 3 haringen, schoongemaakt, maar niet gepekeld
  • 250 milliliter appelazijn
  • 1 theelepel suiker
  • 1 pimentkorrel
  • 0,5 centimeter gember, geschraapt en fijngesneden

Ook nodig

  • glazen schaal met sluitdeksel van minimaal 1 liter

Voorbereiden

Maak de pekel: meng 1 liter water, het zout, 100 gram suiker, de peperkorrels en laurierblaadjes in een grote kom. Roer goed totdat het zout en de suiker zijn opgelost. Voeg de ui, wortel, peper en knoflook toe en roer door elkaar. Leg de haringen in de glazen schaal en giet de pekel eroverheen. Zorg ervoor dat de haringen volledig bedekt zijn met de pekel. Sluit de schaal af, zet hem in de koelkast en pekel de haring minstens 24 uur.

Bereiden pekelharing

Neem de haringen uit de schaal en spoel ze af onder koud water. Dep ze droog met keukenpapier en leg ze op een bord of schaal. Breng de appelazijn met 1 theelepel suiker, de pimentkorrel en gember op laag vuur aan de kook en giet de azijn over de haringen.

Bakbanaanblokjes

Ingrediënten

  • 3 groene bakbananen
  • 2 eetlepels olie
  • 2 knoflooktenen, fijngehakt
  • 0,5 theelepel chilipoeder (optioneel)
  • zout en peper

Bereiden banaanblokjes

Breng in een pan 1 liter water aan de kook met een snufje zout. Pel de groene banaan. Halveer het vruchtvlees. Snijd elke helft in de lengte in 3 langgerekte plakken, dan in 3 gelijke repen en de repen in blokjes. Kook de blokjes in 15 minuten gaar. Giet de banaanblokjes af en laat ze afkoelen.

Verhit de olie in een pan op middelhoog vuur en bak de knoflook ongeveer 30 seconden tot die begint te geuren. Voeg de banaanblokjes toe en bak ze aan alle kanten goudbruin. Breng de banaanblokjes op smaak met chilipoeder en zout en peper.

Serveer de pekelharing en bakbanaanblokjes samen. Eetsmakelijk!

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina

(Bron: Judith Cyrus. Foto: Christian Fielden)

Geef een reactie