Naar cookieinstellingen
pavlova

Pavlova van Sandra Ysbrandy

Samen met Christiaan Kuyvenhoven heeft Sandra Ysbrandy een kerstmenu samengesteld met bijpassende klassieke muziek. Want behalve kiezen wat we moeten eten, is de muziek die u daarbij draait minstens zo belangrijk. Op onze site vindt het menu (amuse, voorgerecht en hoofdgerecht staan al op de site, de rest volgt!) met recept en verhaal over de componist en op de website van NPO Radio 4 heeft Christiaan een playlist gezet met de stukken die hij speelt. Sandra maakt een Pavlova genoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 3 eieren
  • 100 gram suiker
  • 90 gram poedersuiker
  • Snuf zout
  • 250 milliliter slagroom
  • 3 eetlepels suiker
  • 180 gram cranberry’s (vers of diepvries)
  • 150 gram frambozen (vers of diepvries)
  • 110 gram basterdsuiker
  • Sap van 1 citroen
  • 2 takjes rozemarijn

Overige benodigdheden:

  • Zeef
  • Spatel
  • Champagneglazen

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 100 graden. Splits de eieren. Voor de merengue die u gaat maken worden alleen de eiwitten gebruikt. Let erop dat de kom en de garde vetvrij zijn. Druppel bijvoorbeeld wat citroensap in de kom en wrijf met keukenpapier over het gehele oppervlak. De kom is nu vetvrij.

Doe de eiwitten met het zout in de kom. Klop de eiwitten op tot zachte pieken. Voeg daarbij steeds een eetlepel suiker toe. Spatel tot slot de poedersuiker door de merengue.

Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak kleine bergjes van de merengue op de bakplaat. Laat de merengue nu ongeveer 2 uur drogen in de oven. Zet de oven uit en laat de merengue in de oven rustig afkoelen.

Doe voor de cranberry compote de cranberry’s in een steelpan met citroensap en suiker. Rits de naalden van de takjes rozemarijn en hak ze fijn. Voeg toe aan de cranberry’s. Kook een minuut of 8 totdat de cranberry’s mooi zacht zijn geworden. Ontdooi de frambozen in een zeef met daaronder een kom. Druk ze met behulp van een spatel door de zeef. De pitjes blijven nu achter in de zeef. Voeg de frambozenpuree toe aan de cranberry’s en laat het geheel afkoelen.

Klop de slagroom met de suiker lobbig (yoghurtdikte is prima).

Begin met een eetlepel slagroom in het champagneglas. Verkruimel hier bovenop de merengue. Op de merengue een eetlepel cranberry compote. Ga zo door totdat het glas vol is. Neem een takje rozemarijn en zet dit op z’n kop, als een kerstboompje, in het glas. Bestrooi met poedersuiker alsof het sneeuwt.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Cesaria says:

    Dag,
    Wat een mooi menu!
    Ik zal het zeker klaarmaken.
    Wisten jullie trouwens dat er ook een recept bestaat dat noemt : ‘Tournedos alla Verdi’

    Verdi zou het samen met zijn vrouw Giuseppina bedacht hebben. Terwijl Rossini uitpakte met truffel volstaat het voor Verdi met tomaten en parmesaanse kaas. Zo is de ene componist de andere niet.

    Prettige Feestdagen!
    Cesaria

      ria winters says:

      Hallo Cesaria, hoe weet jij bij dit gerecht hoe je welke suiker wanneer gebruikt en wat ga je doen met de basterdsuiker? Ik wil het ook graag maken, maar weet niet hoe.
      als jij het weet, ontvang ik graag een reactie van je.
      Alvast mijn dank.
      Groetjes,
      Ria

    ria winters says:

    Hallo, ik wil heel graag dit recept maken, maar heb 2 vraagjes: bij ingrediënten staat basterdsuiker, maar ik zie het niet in de bereiding terug. Waar moet ik de basterdsuiker gebruiken? En dan staat er 3 eetlepels suiker en 100 gr suiker, waar doe ik de 3 eetlepels bij en waar de 100 gr suiker,
    Hopelijk hoor ik dit snel van u, zodat ik het nu al kan uitproberen. Dank u wel

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.