Duur 15:02
Gepubliceerd op 12 oktober 2018

Pavlova met rood fruit en advocaat

Pavlova, meringue, is luchtig doordat het hoofdzakelijk uit eiwitten bestaat. Het is een kunst om de eiwitten mooi stijf te krijgen, maar in een schone vetvrije kom moet het lukken. Hans maakt de pavlova af met rood fruit en advocaat.

Ingrediënten:

Voor de meringue:

  • 125 gram eiwit (ongeveer 4 eieren)
  • 200 gram fijne kristalsuiker
  • 12 gram maïzena

Voor de advocaat:

  • 125 gram eidooier (extra 4 eieren)
  • 125 gram fijne kristalsuiker
  • 125 gram brandewijn
  • 1 vanillestokje

Voor de vulling:

  • 300 gram slagroom
  • 30 gram fijne kristalsuiker
  • 450 gram frambozen, bramen, ander rood fruit

Extra nodig:

  • spuitzak
  • keukenthermometer
  • schaal met koud water

Bereidingswijze:

Van de meringue:

Verwarm de oven voor op 90 °C. Teken op een bakpapier een cirkel van circa 20 centimeter omtrek. Draai het bakpapier om, want hierop wordt de meringue gespoten, maar dan zie je de omtrek.

Splits de eieren en bewaar de dooiers in de koelkast voor later. Mix met de handmixer de afgewogen eiwitten tot ze beginnen te schuimen. Voeg daarna in drie delen de suiker toe en blijf kloppen tot het een stijve pieken krijgt. Zeef de maïzena boven de kom en spatel het er doorheen.

Doe de meringue in een spuitzak en spuit een cirkel op een met bakpapier beklede bakplaat. Spuit nu doppen aan de rand. (De opstaande rand is nodig om de pavlova te kunnen vullen). Bak de pavlova in circa 2 uur af. Zet daarna de oven uit en laat de pavlova in de oven afkoelen.

Van de advocaat:

Weeg de overgehouden dooiers af en splits nog circa 4 eieren. Bewaar het eiwit (met dit eiwit wordt in dit recept niets meer gedaan) en voeg zoveel dooiers toe tot u de goede hoeveelheid krijgt.

Voeg de suiker en brandewijn toe en kluts goed door. Halveer het vanillestokje, schraap het merg eruit en voeg zowel het merg als het stokje toe.

Verhit het geheel al kloppende au bain-marie tot 85°C. Zorg ervoor dat er een schaal met koud water in de buurt staat, waar de schaal met advocaat in kan. Het verhittingsproces moet, nadat de juiste temperatuur bereikt is, namelijk onmiddellijk stoppen. Blijf de advocaat nog 5 minuten doorroeren met een garde, terwijl deze in het koude water staat. Zeef vervolgens de advocaat om het vanillestokje en eventuele klontjes eruit te halen.

Klop de slagroom met de suiker stijf en verdeel een flinke laag op de pavlova. Verdeel het rode fruit erover. Verspreid met een cornetje, of een lepel wat advocaat over de pavlova.

TIP: de rest van de advocaat kunt u in een afgesloten pot of fles nog een paar weken in de koeling bewaren.

Geniet ervan!

Geef een reactie

Reactie

    Angelique van den Heuvel says:

    Wat een leuk recept! Ik zou dit binnenkort graag maken, maar vroeg me af of ik de merenguebodem ook 1 week van tevoren zou kunnen maken en invriezen. Is dat aan te raden? Ik wil lemon curd gebruiken ipv advocaat omdat mijn gasten geen advocaat lusten. Hoe lang van tevoren zou ik de pavlova kunnen besmeren met een laagje curd en slagroom? Als ik dit de avond ervoor al doe, is de pavlova dan de volgende dag zacht geworden? Hopelijk kunnen jullie me helpen! 🙏🏼

Bekijk ook

Meer