Pastinaakgratin en witte bonenpuree met gebakken paddenstoelen
De boon is een beetje terug van weggeweest. Het dankt zijn huidige populariteit vooral aan het feit dat hij voedzaam is en rijk aan eiwitten, vitamine, calcium en ijzer. Gebruikt u gedroogde bonen, dan moet u ze eerst wellen en koken. Bonen uit blik zijn minstens zo voedzaam en die gebruikt Mounir voor zijn recept met pastinaakgratin met witte bonenpuree en gebakken paddenstoelen.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 400 gram pastinaak
- 2 eieren
- 100 milliliter kookroom
- 50 gram geraspte kaas
- peper, zout
- nootmuskaat
- olijfolie
- 250 gram paddenstoelen
- 1 lente-ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 blik witte bonen (a 400 gram)
- 1 takje rozemarijn
- 1 citroen
Extra nodig:
Ovenschaal voor 2 personen, dunschiller, stamper en rasp.
Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de pastinaken en schaaf met de dunschiller in hele dunne plakken. Vet de ovenschaal in en verdeel de pastinaakplakken erover. Kluts de eieren in een kom met de kookroom en de helft van de kaas en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Schenk het ei-roommengsel over de pastinaak en bestrooi met de rest van de kaas. Bak in circa 20 minuten goudbruin.
Verwarm een scheutje olie in een koekenpan. Borstel de paddenstoelen schoon en halveer ze. Bak de paddenstoelen circa 8 minuten op middelhoog vuur. Snijd de lente-ui fijn en voeg toe. Breng op smaak met peper en zout.
Pel de knoflook en snijd met de rozemarijn fijn. Verwarm een scheutje olie in een andere koekenpan en fruit de knoflook en rozemarijn circa 1 minuut. Spoel de bonen goed uit en verwarm al roerende circa 3 minuten mee. Rasp de citroenschil naar smaak boven de bonen en voeg het sap van de halve citroen toe. Stamp met de stamper de bonen tot puree. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de pastinaakgratin en bonenpuree over borden. Schep de gebakken paddenstoelen over de puree.
Eet smakelijk!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Dus ik moet bij de bereiding van dit gerecht eerst de rozemarijn met de knoflook fijnsnijden en dan later de rozemarijn weer als tak uit de pan halen. Knappe truc!
Ook hier geldt weer dat de aangegeven hoeveelheden erg groot zijn om een gerecht voor twee normale (50+) personen mee te maken.
En de hoeveelheden zijn niet afgestemd op de verpakkingen in de winkel. Kookroom wordt per 200 gram of ml verkocht. Blijf je weer zitten met een restje in je koelkast…
Beste Nuijs, hartelijk dank voor uw berichten op onze recepten. Wij zullen uw opmerking over de hoeveelheden doorgeven aan de redactie. Wij hebben dit recept inmiddels aangepast voor wat betreft de rozemarijn.