Pasta met paddenstoelen bolognese van Janny
Publicatiedatum: 17 oktober 2016
De klassieke Bolognese wordt met gehakt gemaakt, maar deze vegetarische variant is minstens zo lekker. Paddenstoelen bevatten overigens wel eiwitten maar veel minder dan we soms denken. Slechts 3 % tegenover bijvoorbeeld kaas of noten die wel 25 en 20 % eiwit bevatten. Ook bevatten paddenstoelen geen vitamine B12 en geen ijzer. Een volwaardige vleesvervanger zijn paddenstoelen dus niet. Dit lijkt een grote hoeveelheid saus maar het voordeel is dat de saus goed in te vriezen is en ook de volgende dag lekker is en gecombineerd kan worden met bijvoorbeeld bonen.
Ingrediënten:
- 30 gram gedroogde paddenstoelen
- 2 stengels bleekselderij
- 1 kleine winterwortel
- 1 ui
- 3 tenen knoflook
- 500 gram gemengde paddenstoelen
- scheut olijfolie
- zout, peper
- 1 blik tomatenblokjes op sap
- 250 milliliter passata
- 1 volle theelepel oregano
- 1 volle theelepel tijm
- 2 laurierblaadjes
- verse basilicumblaadjes
- pasta naar keuze
- geraspte kaas
Bereiding:
Week de gedroogde paddenstoelen in ruim lauw water. Maak de groente, de ui en de knoflooktenen schoon en snijd alles in blokjes.
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken of in plakjes. Verhit een flinke scheut olijfolie in een braadpan en fruit hierin de blokjes bleekselderij, wortel en ui een minuut of 5 kruid met zout en peper.
Voeg dan de knoflook en paddenstoelen toe en fruit opnieuw enkele minuten.
Neem de gedroogde paddenstoelen uit het weekvocht, snijd de stukken eventueel iets kleiner en voeg aan de pan toe. Zeef het weekvocht door een doekje of filterzakje om eventuele ongerechtigheden op te vangen.
Voeg het vocht met de inhoud van het blik tomatenblokjes op sap en de passata toe en kruid met oregano, tijm en laurier.
Laat op laag vuur onder zo nu en dan roeren zonder deksel lekker pruttelen en indampen. Proef of nog zout of peper moet worden toegevoegd en bestrooi de saus voor het serveren met verse basilicumblaadjes.
Kook intussen de pasta beetgaar. Geef de saus bij de pasta en serveer er eventueel versgeraspte Parmezaanse kaas bij.
(Bron: Janny van der Heijden)