Naar cookieinstellingen
Pasta koken

Pasta koken? Met deze tips wordt hij perfect

Pasta koken lijkt heel eenvoudig. Wie de aanwijzing op de verpakking volgt, kan niet missen. Toch blijkt het minder eenvoudig te zijn en vaker mis te gaan dan u denkt. Net niet gaar, te gaar, het kleeft aan elkaar; het zijn maar een paar voorbeelden. Met onderstaande tips zet u vanaf nu altijd een heerlijk bord (verse) pasta op tafel.

Verse of gedroogde pasta koken

Om te beginnen is het goed om uw plan aan te passen aan het soort pasta. Verse pasta heeft een andere kooktijd dan gedroogde. Verse pasta bevat van zichzelf veel vocht. De bereidingstijd is daardoor veel korter dan die van de gedroogde versie. Verse pasta hoeft doorgaans maar tussen de 2 en 5 minuten gekookt te worden, terwijl de gedroogde variant vaak tussen de 6 tot 8 minuten kooktijd heeft. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van hoe gaar u de pasta wilt hebben.

Error: Ongeldige post ID.

Voldoende water

Een ander belangrijk punt is de hoeveelheid water waarin u de pasta kookt. Dat moet een ruime pan water zijn. Per 100 gram pasta ongeveer 1 liter water. Dat heeft verschillende reden. Ten 1e neemt gedroogde pasta behoorlijk wat water op, tot wel 2 keer het eigen gewicht. Ten 2e komt er bij het kookproces zetmeel vrij. Daardoor kan de pasta gaan kleven, want zetmeel en water wordt een soort ‘lijm’. Doe de pasta in de pan als het water kookt en roer tijdens het koken af en toe door. Daarmee voorkomt u dat het aan elkaar kleeft.

Zout en olie

Waar ook nog weleens onduidelijkheid over is, is of er zout en olie aan het kookwater toe moet worden gevoegd. Het toevoegen van olie zou het kleven van pasta tegengaan. Dit is een fabel. Olie aan het water toevoegen heeft geen enkel nut en kan niet voorkomen dat pasta gaat kleven. Roeren wel, dus blijf regelmatig in de pan roeren.

Een snuf zout aan het kookwater toevoegen heeft wel zin. Dit versterkt de smaak van de pasta. Verder heeft het geen effect op het kookproces. Zout geeft ook smaak aan het kookvocht en dat kan helpen als u het vocht gebruikt voor de saus. Wees wel matig met zout, of laat het achterwege, als u een saus maakt waarin al veel zout is verwerkt.

Beetgaar

Wilt u de pasta al dente, beetgaar, dan is het belangrijk de pasta niet te lang te koken. Om zeker te weten dat het deegwaren naar wens is, is door het te proeven (Nee, niet tegen de muur gooien, dat zegt niets over hoe gaar de pasta is, het geeft alleen vlekken op de muur). Wilt u voorkomen dat de pasta te gaar wordt, verkort dan de kooktijd. Ook na het afgieten gaart het deegwaren namelijk nog door. Dat is ook het geval als u de pasta door de saus mengt. In de saus zit vocht waardoor de pasta verder door gaart. Verse pasta is moeilijker beetgaar te koken, omdat het al zachter is van zichzelf. Proef ook hier wat voor u het smakelijkst is en voorkom dat het te lang kookt.

Inspiratie nodig voor overheerlijke pastagerechten? Kijk dan eens op onze receptenpagina.

(Bron: groentengroenten.nl, 24Kitchen, De kooktips.com, archief. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Len123 says:

    Ik kook al jaren pasta met wat olijfolie in het water en het is zeker geen fabel.
    Geleerd van de Italiaanse moeder van een vriendin van mij.
    Door de bank genomen kun je de kooktijd die op de verpakking staat wel aanhouden.
    Ik gebruik al jaren alleen nog maar Spelt pasta en daar is de kooktijd ca. 11 minuten.
    En het is geen pasta die je hier in Nederland kunt kopen, deze komt uit Duitsland en is van 100% zuivere spelt gemaakt,
    Aan het einde, voor het afgieten, de pasta even laten “schrikken”, door koud water in de pan erbij te doen en dan afgieten, dan even terug in de pan met een beetje boter en even kort doorwarmen.
    Gegarandeerd géén klevende pasta.
    Eet smakelijk!!

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.