Naar cookieinstellingen
parelgortsalade

Parelgortsalade met radijs en dadels

Parelgort is gepelde gerst, de zemel is er als het ware van afgeslepen. Zo komt hij aan zijn mooie ronde vorm. Het is al een oude graansoort die er zelfs al eerder was dan tarwe. Vroeger is het voornamelijk gebruikt om bier van te maken. Parelgort kunt u zowel warm als koud eten. Sandra verwerkt de parelgort in een salade met radijs en dadels.

(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)

Ingrediënten:

  • 150 gram parelgort
  • 200 gram diepvriesdoperwten
  • 3 Medjoul dadels
  • 0,25 bosje munt
  • 1 rode peper
  • 1 sinaasappel
  • 125 gram ricotta
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 2 stronken roodlof
  • bosje radijsjes
  • 30 gram amandelen

Bereidingswijze:

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de parelgort volgens de bereidingswijze op de verpakking. Voeg de laatste 3 minuten de doperwten toe.

Ontpit de dadels en snijd in reepjes. Hak de munt. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in reepjes. Pel de sinaasappel en snijd de partjes tussen de vliesjes uit en vang het vocht op. Doe de ricotta, dadels, munt, rode peper, scheutje olie en opgevangen sinaasappelsap in een hoge maatbeker en pureer met een staafmixer tot dressing. Breng op smaak met peper en zout.

Halveer de roodlof, verwijder de harde kern en snijd de roodlof in reepjes. Snijd de radijsjes in plakjes. Hak de amandelen grof.
Giet de parelgort en doperwten af en laat iets afkoelen. Meng de radijsjes, sinaasappelpartjes en roodlofreepjes door de parelgort en schenk hier de dressing over.

Verdeel de salade over borden en bestrooi met de amandelen.

Tip: houdt u van een beetje bitter? Snijd de kern dan niet uit de roodlof, maar laat die er gerust aan bij het in reepjes snijden van de roodlof.

Eet smakelijk!

Geef een reactie

Reacties (4)

    Samenkramen says:

    Vandaag zag ik voor het eerst dit kookprogramma.
    Het zag er goed uit.

    Wel vielen mij meerdere dingen op:

    1. Er werd gewerkt op een houten snijplank?
    Waarom dit is verboden.
    2. Er werd netjes gezegd, dat radijsjes zand kunnen bevatten, vandaar dat deze netjes in een bolzeef werden gewassen. Wat mij daarna opviel was, dat de gewassen radijsjes op de snijplank werden gelegd, zonder dat deze van het eventuele afgevallen zand, werd schoongemaakt.
    Radijsjes horen ook op een groen snijplank te worden gesneden en de noten op een witte.
    4. Het oppakken van de ingrediënten werd met de handen gedaan opv. hiervoor een krabbertje te gebruiken.

    Ik plaats dit, mede daar ik examinator ben o.a. in de Keuken en Restaurant.

    René Lauritsen

    ps, Jammer dat ik het na plaatsing op Facebook niet meer terug kin vinden.

      MAX Vandaag says:

      Beste Samenkramen, bedankt voor uw reactie. We zullen het intern doorgeven. Wat kon u precies niet meer terugvinden op Facebook?

      ladybug848 says:

      Deze rubriek is voor gewone mensen die in een gewone keuken hun eten klaarmaken. U denkt toch niet echt dat ik met een krabbertje de ingrediënten ga oppakken?

      Allemaal leuk en aardig die regels en voorschriften als je in een restaurant het eten klaarmaakt voor anderen natuurlijk, maar thuis gaat het echt anders.

    VBCat says:

    Geweldig dat Samenkramen wijst op de punten ter verbetering, die ze ook moeten hanteren in restaurants.
    Wat betreft de hygiëne thuis; voor, tijdens en ná het koken is dit eveneens van zeer groot belang, ook al gaat ’t thuis nét even anders.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.