Parelgortsalade met radijs en dadels
Publicatiedatum: 1 juli 2021
Parelgort is gepelde gerst, de zemel is er als het ware van afgeslepen. Zo komt hij aan zijn mooie ronde vorm. Het is al een oude graansoort die er zelfs al eerder was dan tarwe. Vroeger is het voornamelijk gebruikt om bier van te maken. Parelgort kunt u zowel warm als koud eten. Sandra verwerkt de parelgort in een salade met radijs en dadels.
(Alle recepten van Kook mee met MAX zijn voor 2 personen)
Ingrediënten:
- 150 gram parelgort
- 200 gram diepvriesdoperwten
- 3 Medjoul dadels
- 0,25 bosje munt
- 1 rode peper
- 1 sinaasappel
- 125 gram ricotta
- olijfolie
- peper, zout
- 2 stronken roodlof
- bosje radijsjes
- 30 gram amandelen
Bereidingswijze:
Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de parelgort volgens de bereidingswijze op de verpakking. Voeg de laatste 3 minuten de doperwten toe.
Ontpit de dadels en snijd in reepjes. Hak de munt. Halveer de rode peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de peper in reepjes. Pel de sinaasappel en snijd de partjes tussen de vliesjes uit en vang het vocht op. Doe de ricotta, dadels, munt, rode peper, scheutje olie en opgevangen sinaasappelsap in een hoge maatbeker en pureer met een staafmixer tot dressing. Breng op smaak met peper en zout.
Halveer de roodlof, verwijder de harde kern en snijd de roodlof in reepjes. Snijd de radijsjes in plakjes. Hak de amandelen grof.
Giet de parelgort en doperwten af en laat iets afkoelen. Meng de radijsjes, sinaasappelpartjes en roodlofreepjes door de parelgort en schenk hier de dressing over.
Verdeel de salade over borden en bestrooi met de amandelen.
Tip: houdt u van een beetje bitter? Snijd de kern dan niet uit de roodlof, maar laat die er gerust aan bij het in reepjes snijden van de roodlof.
Eet smakelijk!
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Vandaag zag ik voor het eerst dit kookprogramma.
Het zag er goed uit.
Wel vielen mij meerdere dingen op:
1. Er werd gewerkt op een houten snijplank?
Waarom dit is verboden.
2. Er werd netjes gezegd, dat radijsjes zand kunnen bevatten, vandaar dat deze netjes in een bolzeef werden gewassen. Wat mij daarna opviel was, dat de gewassen radijsjes op de snijplank werden gelegd, zonder dat deze van het eventuele afgevallen zand, werd schoongemaakt.
Radijsjes horen ook op een groen snijplank te worden gesneden en de noten op een witte.
4. Het oppakken van de ingrediënten werd met de handen gedaan opv. hiervoor een krabbertje te gebruiken.
Ik plaats dit, mede daar ik examinator ben o.a. in de Keuken en Restaurant.
René Lauritsen
ps, Jammer dat ik het na plaatsing op Facebook niet meer terug kin vinden.
Beste Samenkramen, bedankt voor uw reactie. We zullen het intern doorgeven. Wat kon u precies niet meer terugvinden op Facebook?
Deze rubriek is voor gewone mensen die in een gewone keuken hun eten klaarmaken. U denkt toch niet echt dat ik met een krabbertje de ingrediënten ga oppakken?
Allemaal leuk en aardig die regels en voorschriften als je in een restaurant het eten klaarmaakt voor anderen natuurlijk, maar thuis gaat het echt anders.
Geweldig dat Samenkramen wijst op de punten ter verbetering, die ze ook moeten hanteren in restaurants.
Wat betreft de hygiëne thuis; voor, tijdens en ná het koken is dit eveneens van zeer groot belang, ook al gaat ’t thuis nét even anders.