Naar cookieinstellingen
Pannenkoeken

Pannenkoeken van Janny van der Heijden

We zijn al eeuwen lang een land van pannenkoeken. Voor wie vroeger op het land werkt is de pannenkoek makkelijk mee te nemen. Het deeg hoeft niet te laten rijzen zoals brood en er is geen oven voor nodig om ze te bereiden. Onze keuken is ooit voor een groot deel bepaald door de streek waarin iemand woont. Zo heeft ook nu nog elke regionale keuken zijn eigen producten. In deze pannenkoeken met variaties komen alle provincies aan bod. Iedereen kan ze bakken en iedereen vindt ze lekker. De eerste pannenkoek mislukt vaak, maar die is voor de pannenkoekbakker. ‘om in te komen’.

Tips:

  • Met een ei extra (zoals onderstaand) worden de pannenkoeken luchtiger.
  • Kluts niet te lang dan worden de pannenkoeken wat taaier. Laat het beslag het liefst even staan.
  • Wilt u direct bakken en toch luchtige pannenkoeken dan kunt u ook een beetje bakpoeder toevoegen.
  • Door een beetje boter of olie aan het beslag toe te voegen blijven de pannenkoeken minder snel plakken aan de pan.
  • Wanneer draaien? Als de belletje aan het oppervlak droog zijn dan is de onderkant van de pannenkoek goed en kunt u draaien.

Basisrecept:

  • 375 gram bloem
  • 4 eieren
  • 750 milliliter melk
  • zout

Bereidingswijze:

Zeef de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden. Breek hierin de eieren en voeg een klein beetje melk toe. Roer door elkaar onder toevoeging van de rest van de melk en wat zout. Voeg een klein beetje olie aan het beslag toe.

Bak hiervan pannenkoeken.

Variaties:

  • Serveer ze opgerold met boerenjongens en eventueel een bolletje ijs.
  • Serveer ze met stroop.
  • Vul pannenkoeken met wat zachte (geiten- of schapen)kaas en eventueel wat verbrokkelde walnoten en bedruppel met honing.
  • Bak uienringen en plakken spek in de koekenpan uit en schep hierover een flinke lepel beslag. Bak goudbruin.
  • Schep wat beslag in de pan en laat stevig worden aan de onderkant. Leg hierop kaas en nog wat beslag zodat de kaas bedekt is. Bak als de bovenkant gestold is de andere kant kort.
  • Schil een appel en snijd deze in parten. Bak de plakjes appel in wat boter zacht. Meng wat suiker door het beslag. Schep beslag over de appelplakjes en bak de pannenkoeken gaar.
  • Maak een ragout van boter bloem en melk. Voeg naar smaak (kippen)bouillonpoeder toe. Voeg de garnalen aan de ragout toe en laat niet meer koken. Knip hierboven bieslook fijn. Vul hiermee gewone of kruidenpannenkoeken
  • Meng gehakte kruiden naar smaak door pannenkoekenbeslag. Bak hiervan pannenkoeken. Serveer ze als voorgerecht of lunch met een vulling van ragout of groente of serveer de pannenkoeken als  bijgerecht bij de hoofdmaaltijd.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie

Reacties (4)

    jankat3 says:

    Bij “variaties” staat onder meer:
    “Maak een ragout van boter bloem en melk. Voeg naar smaak (kippen)bouillonpoeder toe. Voeg de garnalen aan de ragout toe en laat niet meer koken.”
    Hier wordt niet “ragout” bedoeld, maar “roux”!

    Marianne Steenstra says:

    Waarom altijd maar bakken met witte bloem, terwijl volkoren veel gezonder is en weet U wel hoeveel mensen er allergisch zijn voor witte bloem, dat zijn er duizenden. Ik bak zelf altijd met volkoren meel of spelt, elfs mijn appeltaart, pizza,s, cakes en pannekoeken.

    Gerlies says:

    De pannenkoeken waren héérlijk!

    51236 says:

    Lieve Jannie, Waarom geen boekweit meel? Ik heb altijd geleerd dat je pannenkoeken van boekweit meel bake.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.