Naar cookieinstellingen
Pan dei Morti

Pan dei morti van Sarena Solari

Zaterdag 2 november is het Allerzielen. Op die dag herdenken we overleden vrienden en familieleden en wordt er een kaarsje voor ze aangestoken. In Italië wordt er dan traditioneel Pan dei morti gegeten, het brood van de doden. Sarena Slorai maakt haar versie van het Pan dei Morti.

Ingrediënten:

  • 100 gram lange vingers
  • 75 gram biscuitjes
  • 75 gram amaretti
  • 60 gram gedroogde vijgen
  • 50 gram rozijnen
  • 30 gram gekonfijte sukade
  • 50 gram amandelen
  • 150 gram kristalsuiker
  • 15 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 125 gram bloem
  • 50 milliliter vin santo
  • 3 eiwitten

Bereidingswijze:

Wel rozijnen 15 minuten in lauwwarm water.

Maal de lange vingers, biscuitjes en amaretti fijn en meng ze door elkaar. Maal de vijgen fijn en meng ze door de fijngemalen koekjes. Meng er ook de (uitgenepen) rozijnen en gekonfijte sukade door.

Voeg de suiker, cacaopoeder, kaneelpoeder en bakpoeder toe en meng goed door elkaar. Voeg de bloem toe en roer goed door. Voeg tot slot de vin santo en de eiwitten toe en kneed alles goed door elkaar tot een plakkerig deeg.

Bestrooi het werkblad met een beetje bloem als het deeg erg plakt. Verdeel het deeg in 12 stukken van ca. 75 gram per stuk. Vorm ovaalvormige koeken met een dikte van ca. 1 cm. Verdeel de koekjes op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze in 18 minuten gaar.

Haal ze uit de oven en bestrooi ze direct met poedersuiker. Laat ze volledig afkoelen op een rooster. Bewaar ze in een koekblik of luchtdicht afgesloten. 1 of 2 dagen erna zijn ze nog lekkerder. U kunt ze ongeveer een week bewaren.

De structuur van deze koeken moet stevig maar zacht van binnen zijn. De 18 minuten baktijd is een indicatie, elke oven is anders. Als ze te hard zijn geworden, bak ze dan de volgende keer een paar minuten korter.

U kunt variëren met de ingrediënten. Gebruik wat u lekker vindt of in huis hebt. Maar zorg ervoor dat u de hoeveelheden gelijk houdt. Vervang gedroogd/gekonfijt fruit voor ander gedroogd/gekonfijt fruit. Vervang noten voor andere soorten noten en vervang de wijn voor een andere soort wijn.

U kunt ook 1 of 2 soorten koekjes weglaten (lange vingers, biscuitjes of amaretti). Als de totale hoeveelheid maar gelijk blijft.

  • Gebruik bijvoorbeeld alleen vijgen en laat de rozijnen en/of sukade weg. Of vervang de sukade door gekonfijte sinaasappel.
  • Vervang de amandelen voor bijvoorbeeld pijnboompitten of hazelnoten.
  • Voor de vin santo kan je elke passito wijn gebruiken (zoete, versterkte wijn gemaakt van ingedroogde druiven). Maar u kunt het ook vervangen voor een zoete wijn zoals een Moscato of een andere witte wijn.

(Bron: Sarena Solari)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.