Naar cookieinstellingen

Paddenstoelenbrood

Ingrediënten:

Voordeeg

  • 60 gram water
  • 60 gram volkerenmeel
  • mespuntje gedroogd gist (dus echt maar een heel klein beetje)

Deeg

  • 270 gram bloem
  • 140 gram lauw water
  • 6 gram gedroogd gist
  • 7 gram zout

Topping

  • 200 gram paddenstoelenmix
  • een halve rode ui
  • scheut olijfolie
  • peper en zout
  • 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
  • 30 gram uitgelekte zwarte olijven in plakjes
  • 20 gram pijnboompitjes
  • 50 gram geraspte oude kaas

Voor de garnering

  • Een handje rucola

Bereiding:

Door een avond van te voren met het voordeeg te beginnen krijgt het brood een diepere en lekkerdere smaak. Doe hiervoor het water, het volkorenmeel en het mespuntje gist in een schaal en roer het goed door. Dek de schaal af met plasticfolie en laat het 12 tot 24 uur op kamertemperatuur staan.

Doe de volgende dag bij het voordeeg de bloem, lauw water, gist en zout en kneed het geheel tot een soepel deeg. Het is belangrijk om lang te kneden zodat er in het deeg gluten worden ontwikkeld waardoor het deeg goed rijst en een lekkere structuur krijgt. Probeer zeker 10 tot 15 minuten te kneden. Laat het deeg daarna een uur rijzen in een afgedekte schaal op kamertemperatuur.

Bereid ondertussen de topping voor het brood. Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in niet te kleine stukjes. Snijd de halve rode ui in dunne ringen. Verhit wat olijfolie en bak hierin de paddenstoelen en rode ui met wat peper en zout kort aan. Twee a drie minuten is genoeg. Roer de gehakte peterselie door het mengsel en laat het geheel uitlekken in een zeef.

Na een uur kan het deeg verder verwerkt worden. Kneed het deeg kort door en rol het op een bebloemd werkblad uit tot een vierkante lap van ruim 30 bij 30 cm. Leg het deeg op een met bakpapier beklede bakplaat.  Snij het deeg op twee centimeter van de zijkant in. Til de twee losse hoeken op en verplaats deze naar de overzijde zodat een opstaande rand ontstaat.

Bedek het midden van het brood met het paddenstoelenmengsel. Verdeel daar de plakjes zwarte olijf en de pijnboompitjes over en tot slot de geraspte  oude kaas.

Laat het brood op een warme plek nog drie kwartier rijzen. Verwarm de oven ondertussen voor op 220°C. Bak het brood in 20 tot 25 minuten gaar. Garneer het brood als het afgekoeld is met wat rucola!

(Bron: Rutger van den Broek)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.