Paddenstoelen teriyaki van Janny van der Heijden
Publicatiedatum: 25 maart 2019
Uit recent onderzoek is gebleken dat paddenstoelen goed voor de hersenen zijn. Dat is een extra motivatie om ze te eten, want ze zijn lekker en u kunt er makkelijke mee variëren. Daarom maakt Janny een gerecht met varianten dat zowel als hoofdgerecht, lunch als hapje kan worden gegeten.
Ingrediënten:
- 500 gram champignons, gemengde paddenstoelen of bijvoorbeeld portobello’s of oesterzwammen
- 1 ui
- olijfolie
- versgemalen peper
- 4-5 eetlepels soja saus
- 2-3 eetlepels mirin , rijstazijn of sherry
- 2 theelepels honing
- 1-2 theelepel geraspte gemberwortel
- eventueel bindmiddel als allesbinder aardappelmeel of maizena
- om te garneren versgehakte kruiden, peperringetjes of eventueel wat geroosterde sesamzaadjes
Bereidingswijze:
Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukken. Pel en snipper de ui. Fruit de ui zachtjes in wat olie. Neem ze uit de pan voeg wat extra olie toe en bak de schoongemaakte paddenstoelen op hoog vuur aan. Voeg peper (geen zout) naar smaak toe. Meng sojasaus, mirin, rijstazijn of sherry, honing en geraspte gember en schenk bij de paddenstoelen. Laat zachtjes pruttelen. Proef en breng eventueel extra op smaak. Bind eventueel. Serveer met rijst, noedels of bijvoorbeeld op toast. Garneer met groene kruiden, wat extra reepjes rode peper of sesamzaadjes.
(Bron: Janny van der Heijden)