Naar cookieinstellingen
Duur 01:30
Gepubliceerd op 23 maart 2016

Paastaart van Sarena

Het paasweekend staat voor de deur en Sarena Solari, winnares van Heel Holland Bakt, maakt in in Tijd voor MAX dan ook een smakelijke paastaart: Pastiera Napoletana!

Ingrediënten:

Pasta frolla:

  • 350 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 2 theelepel bakpoeder
  • 175 gram koude boter + extra om in te vetten
  • 140 gram kristalsuiker
  • geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • 1 mespuntje zout
  • 3 eidooiers

Vulling:

  • 125 gram tarly
  • 350 milliliter volle melk
  • 30 gram boter
  • geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • 5 eieren
  • 300 gram kristalsuiker
  • 350 gram ricotta
  • 1⁄2 theelepel oranjebloesemwater
  • 1⁄2 theelepel kaneel
  • 1 mespuntje zout
  • 1 vanillestokje
  • 50 gram sukade, in kleine stukjes
  • 50 gram gekonfijte sinaasappel, in kleine stukjes
  • 1 ei, losgeklopt, om te bestrijken

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Zeef de bloem met het bakpoeder op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen uw vingers te wrijven. Het is belangrijk de boter niet teveel op te warmen en dus zo kort mogelijk te mengen. Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe de bloem met de boter in de keukenmachine en maal kort tot je een zanderige structuur overhoudt. Strooi dit vervolgens op een schoon werkblad.

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de suiker, de citroenrasp, het zout en de dooiers toe. Kneed dit met uw handen tot u een egaal en soepel deeg hebt. Maak een bal, druk deze plat en pak deze in plasticfolie. Laat hem minstens een half uur rusten in de koelkast.

Kook voor de tarwevulling de tarly gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de tarly af en doe hem met de melk in een pannetje. Voeg de boter en de citroenrasp toe. Laat op middelhoog vuur, onder af en toe roeren, koken tot de tarly de melk opgenomen heeft en het een dikke crème wordt. Dit duurt ca. 1⁄2 uur. U heeft nu een crèmige pap waarin de stukjes tarwe nog duidelijk te onderscheiden zijn. Als uw liever een gladde vulling in de taart wil, kunt u op dit punt de tarwe pureren met een staafmixer. Giet de pap in een kom en laat hem afkoelen.

Splits 3 eieren en houd de eiwitten apart, deze heb je straks nodig. Meng met een garde de eidooiers met de overgebleven 2 eieren en de kristalsuiker tot een glad mengsel. Voeg de ricotta toe en meng goed tot de ricotta helemaal is opgenomen. Voeg de gekookte tarly, het oranjebloesemwater, de kaneel en het zout toe. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg toe. Meng alles goed.

Vet een ronde bakvorm van 24 cm in en bestuif hem met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en haal er 2/3 vanaf. Rol dit, op een met bloem bestoven werkblad, uit tot een cirkel van ca. 34 cm doorsnede en ca. 5 mm dikte. Bekleed hiermee de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Snijd het deeg langs de randen af en voeg dit samen met het achtergehouden deeg.

Klop de apart gehouden eiwitten met een mixer in een brandschone kom op tot u stijve pieken krijgt. Spatel dit eiwitschuim voorzichtig door de tarwevulling. Spatel er vervolgens de sukade en gekonfijte sinaasappel door.

Giet de tarwevulling in de vorm. Rol het overgebleven deeg uit tot een dikte
ca. 5 mm dikte en snijd hier lange stroken uit van ca. 2 cm breed. Maak met deze stroken een raster op de taart. Leg ze er voorzichtig op zodat ze niet in de vulling wegzakken. Druk ze aan langs de randen zodat ze vast blijven zitten.

Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei. Doe dit voorzichtig zodat je het deeg niet in de vulling drukt. Bak de pastiera 75-80 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen op een rooster voordat je hem uit de vorm haalt.

(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)

Verrassende cake-eitjes

Een leuk extra recept voor op de paastafel zijn de verrassende cake-eitjes van Sarena.

Ingrediënten:

  • Eieren
  • Zout
  • Olie
  • Cake- of browniebeslag

Bereiding:

Maak een klein gaatje onderin het ei en maak deze groot genoeg zodat de punt van een spuitzak erin past om straks het beslag erin te kunnen spuiten. Leeg de eieren en leg ze een half uur in een pan met gezouten warm water (100 gram zout per liter water).

Haal de eieren uit het water, spoel ze af met koud water en leg ze met het gaatje naar beneden te drogen. Doe in elk ei een theelepeltje olie en draai het ei rond zodat de hele binnenkant bedenkt is met de olie.

Doe het cake- of browniebeslag in een spuitzak en vul de eieren voor de helft met beslag. Leg ze in een cupcakebakvorm met het gaatje naar boven. Maak eventueel de gaatjes in de bakvorm kleiner met behulp van aluminiumfolie. Bak de cakejes ongeveer 20 minuten op 180 graden (dit hangt ook af van het beslag dat je gebruikt hebt).

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.