Paastaart van Sarena
Het paasweekend staat voor de deur en Sarena Solari, winnares van Heel Holland Bakt, maakt in in Tijd voor MAX dan ook een smakelijke paastaart: Pastiera Napoletana!
Ingrediënten:
Pasta frolla:
- 350 gram bloem + extra om te bestuiven
- 2 theelepel bakpoeder
- 175 gram koude boter + extra om in te vetten
- 140 gram kristalsuiker
- geraspte schil van 1 onbespoten citroen
- 1 mespuntje zout
- 3 eidooiers
Vulling:
- 125 gram tarly
- 350 milliliter volle melk
- 30 gram boter
- geraspte schil van 1 onbespoten citroen
- 5 eieren
- 300 gram kristalsuiker
- 350 gram ricotta
- 1⁄2 theelepel oranjebloesemwater
- 1⁄2 theelepel kaneel
- 1 mespuntje zout
- 1 vanillestokje
- 50 gram sukade, in kleine stukjes
- 50 gram gekonfijte sinaasappel, in kleine stukjes
- 1 ei, losgeklopt, om te bestrijken
Verwarm de oven voor op 180 °C.
Zeef de bloem met het bakpoeder op een schoon werkblad en meng de boter erdoor. Doe dit door er met twee messen doorheen te snijden, of door de bloem met de boter tussen uw vingers te wrijven. Het is belangrijk de boter niet teveel op te warmen en dus zo kort mogelijk te mengen. Nog beter is het om een keukenmachine te gebruiken. Doe de bloem met de boter in de keukenmachine en maal kort tot je een zanderige structuur overhoudt. Strooi dit vervolgens op een schoon werkblad.
Maak een kuiltje in het midden van de bloem en voeg de suiker, de citroenrasp, het zout en de dooiers toe. Kneed dit met uw handen tot u een egaal en soepel deeg hebt. Maak een bal, druk deze plat en pak deze in plasticfolie. Laat hem minstens een half uur rusten in de koelkast.
Kook voor de tarwevulling de tarly gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de tarly af en doe hem met de melk in een pannetje. Voeg de boter en de citroenrasp toe. Laat op middelhoog vuur, onder af en toe roeren, koken tot de tarly de melk opgenomen heeft en het een dikke crème wordt. Dit duurt ca. 1⁄2 uur. U heeft nu een crèmige pap waarin de stukjes tarwe nog duidelijk te onderscheiden zijn. Als uw liever een gladde vulling in de taart wil, kunt u op dit punt de tarwe pureren met een staafmixer. Giet de pap in een kom en laat hem afkoelen.
Splits 3 eieren en houd de eiwitten apart, deze heb je straks nodig. Meng met een garde de eidooiers met de overgebleven 2 eieren en de kristalsuiker tot een glad mengsel. Voeg de ricotta toe en meng goed tot de ricotta helemaal is opgenomen. Voeg de gekookte tarly, het oranjebloesemwater, de kaneel en het zout toe. Snijd het vanillestokje in de lengte open, schraap het merg eruit en voeg toe. Meng alles goed.
Vet een ronde bakvorm van 24 cm in en bestuif hem met bloem. Haal het deeg uit de koelkast en haal er 2/3 vanaf. Rol dit, op een met bloem bestoven werkblad, uit tot een cirkel van ca. 34 cm doorsnede en ca. 5 mm dikte. Bekleed hiermee de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Snijd het deeg langs de randen af en voeg dit samen met het achtergehouden deeg.
Klop de apart gehouden eiwitten met een mixer in een brandschone kom op tot u stijve pieken krijgt. Spatel dit eiwitschuim voorzichtig door de tarwevulling. Spatel er vervolgens de sukade en gekonfijte sinaasappel door.
Giet de tarwevulling in de vorm. Rol het overgebleven deeg uit tot een dikte ca. 5 mm dikte en snijd hier lange stroken uit van ca. 2 cm breed. Maak met deze stroken een raster op de taart. Leg ze er voorzichtig op zodat ze niet in de vulling wegzakken. Druk ze aan langs de randen zodat ze vast blijven zitten.
Bestrijk het deeg met het losgeklopte ei. Doe dit voorzichtig zodat je het deeg niet in de vulling drukt. Bak de pastiera 75-80 minuten in de voorverwarmde oven, tot de bovenkant begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat hem helemaal afkoelen op een rooster voordat je hem uit de vorm haalt.
(Bron: Het Italiaanse bakboek van Sarena Solari, ISBN: 9789021561707, Kosmos Uitgevers)
Verrassende cake-eitjes
Een leuk extra recept voor op de paastafel zijn de verrassende cake-eitjes van Sarena.
Ingrediënten:
- Eieren
- Zout
- Olie
- Cake- of browniebeslag
Bereiding:
Maak een klein gaatje onderin het ei en maak deze groot genoeg zodat de punt van een spuitzak erin past om straks het beslag erin te kunnen spuiten. Leeg de eieren en leg ze een half uur in een pan met gezouten warm water (100 gram zout per liter water).
Haal de eieren uit het water, spoel ze af met koud water en leg ze met het gaatje naar beneden te drogen. Doe in elk ei een theelepeltje olie en draai het ei rond zodat de hele binnenkant bedenkt is met de olie.
Doe het cake- of browniebeslag in een spuitzak en vul de eieren voor de helft met beslag. Leg ze in een cupcakebakvorm met het gaatje naar boven. Maak eventueel de gaatjes in de bakvorm kleiner met behulp van aluminiumfolie. Bak de cakejes ongeveer 20 minuten op 180 graden (dit hangt ook af van het beslag dat je gebruikt hebt).