pappardelle

Ottolenghi pappardelle van Janny van der Heijden

Wij eten tuinbonen als bijgerecht, vaak met bonenkruid, maar zullen er niet snel aan denken om de boontjes met pasta te combineren. Maar vreemd is dat niet wat de tuinboon wordt al zo ‘n 6000 jaar in het Middellandse zeegebied gegeten. De bonen worden in dit recept wel van hun grijsgroene velletje ontdaan. Even wat werk, maar erg lekker. De velletjes hoeven niet weggegooid, maar zijn een prima toevoeging aan bijvoorbeeld een (groente)soep, of zoals onderstaand in een pesto. Tuinbonen zijn rijk aan eiwitten vitaminen en mineralen. Maar wel belangrijk. Kook ze niet te lang want dat doet veel essentiële voedingsstoffen verloren gaan.

Ingrediënten (2 personen):

  • 1 zak diepvries tuinbonen
  • 2-3 sjalotten
  • 1 fikse teen knoflook
  • olijfolie
  • zout, 4 kleurenpeper
  • ca. 200 gram pappardelle
  • citroen
  • Parmezaanse kaas

Bereidingswijze:

Breng een laagje water aan de kook en strooi hier de tuinboontjes in. Kook ze 1 minuut en giet af. Maak met de punt van een scherp mesje een insnijding in de tuinbonen en knijp de donkergroene boon uit zijn velletje. Bewaar de velletjes voor de pesto.

Pel de sjalotten en snijd ze ragdun. Fruit de snippers in olijfolie zacht. Pel de knoflook en pers boven de sjalotten uit. Breng op smaak met zout en veel peper en voeg een scheutje water toe. Laat zachtjes stoven. Kook intussen de pappardelle of ander brede pasta beetgaar. Voeg de dubbelgedopte boontjes aan de gestoofde uien toe. Giet de pasta af maar houdt wat van het vocht achter. Voeg de pasta aan de pan met de sjalotten en tuinboontjes toe en bestrooi rijkelijk met de geraspte Parmezaanse kaas. Voeg zoveel van het achtergehouden vocht van de pasta toe, als nodig is om een smeuïge saus te maken. Rasp hierboven citroenschil naar smaak en geef er eventueel nog extra kaas bij.

Tip: Wij denken dat pasta altijd heel goed uitgelekt moet zijn maar in Italië wordt vaak wat van het vocht van de pasta bewaard om een saus net iets meer body mee te geven.

Ingrediënten voor de pesto:

  • schilletjes van de dubbelgedopte tuinboontjes
  • enkele takjes munt
  • 2 tenen knoflook
  • 3 eetlepels cashewnoten (of andere noten)
  • olijfolie
  • geraspte oude kaas
  • citroensap en rasp naar smaak

Bereidingswijze:

Doe de schilletjes in de blender en meng kort. Neem de blaadjes van de munt. Voeg knoflook muntblaadjes en noten aan de blender toe en mix onder toevoeging van olijfolie tot een grof korrelig geheel. Voeg geraspte kaas toe en zout en peper naar smaak en meng op nieuw. Voeg eventueel wat extra olijfolie toe. Proef de pesto en voeg naar smaak wat citroenrasp en of sap toe.

(Bron: Janny van der Heijden)

Geef een reactie