Orpheussalade
Publicatiedatum: 4 februari 2015
Ingrediënten:
- 1 tot 1,5 kilo biet
- 1 theelepel ahornsiroop
- 2 eetlepels olijfolie
- 50-100 gram macadamianoten
- 35-50 gram kristalsuiker
- 200 gram Griekse yoghurt
- chilisaus
- 1 theelepel citroensap
- koriander
- chilivlokken
- zout en peter
Bereiding:
Kook de bieten gaar, giet ze af en laat ze afkoelen. Maak ze schoon en snijdt ze in plakken van 9-11 milimeter.
Rook de plakken in een rookpan. Rook ze 2 minuten per kant. Doe bij de rookmot wat thijm en citroenschil. Laat de gerookte plakken afkoelen en snijd de plakken in reepjes van 2-3 milimeter.
Doe de reepjes biet in een grote kom met 2 eetlepels olijfolie, 1 theelepel ahornsiroop, 1 theelepel citroensap, zout en peper. Hussels alles goed. Laat het even staan.
Rooster de macadamianoten. Dat kan in de oven op 160 graden of in de koekenpan.
Doe de suiker in een steelpannetje en laat het smelten tot het mooi bruin is (niet roeren). Wentel de geroosterde noten door de caramel en laat ze afkoelen. Hak ze daarna grof.
Meng de yoghurt met de chilisaus en wat olijfolie.
Hak de koriander grof.
Meng vlak voor het opmaken van de borden de gehakte koriander door de bietreepjes.
(Bron: Rob Frank)