Naar cookieinstellingen
Orecchiette alla pugliese van Leonardo Pacenti

Orecchiette alla pugliese van Leonardo Pacenti

Orecchiette betekent letterlijk vertaald ‘oortjes’ en is dé pasta van Puglia. Door de holle vorm is deze pasta voor veel sauzen geschikt. Om deze pasta helemaal zelf te maken, is best een werkje. Maar gelukkig is de gedroogde variant ook goed verkrijgbaar in de winkel. Deze pasta is met (wilde) broccoli, knoflook, peperoncini en ansjovis.

Ingrediënten, voor 4 personen

  • 400 gram orecchiette, vers of gedroogd (of gebruik mezzi rigatoni)
  • 600 gra, cime di rapa (of gebruik broccoli)
  • zout, naar smaak
  • 100 millilieter extra vergine olijfolie
  • 4 tenen knoflook, geplet
  • 6 ansjovisfilets
  • 1 à 2 gedroogde chilipepers, verkruimeld (in het Italiaans ook wel peperoncini genoemd)
  • ricotta salata (optioneel), geraspt

Bereiding orecchiette alla pugliese

Maak eventueel eerst de pasta volgens de instructies of gebruik gedroogde pasta.

Met cime di rapa

Breng als je cime di rapa gebruikt 4 liter water aan de kook. Voeg als het water kookt 2 afgestreken eetlepels zout toe (dit is ongeveer 8 gram zout per liter water). Ontdoe de cime di rapa van de dikke stelen en gooi ze weg. Snijd de resterende stelen en de bladeren in grove stukken. Doe de stelen in de pan en kook 3 à 4 minuten. Doe dan de bladeren erbij en kook nog 1 minuut. Schep de stelen en de bladeren met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. Bewaar het water om straks de pasta in te koken.

Met broccoli

Breng als je broccoli gebruikt 4 liter water aan de kook. Voeg als het water kookt 2 afgestreken eetlepels zout toe (dit is ongeveer 8 gram zout per liter water). Snijd het onderste stuk van de steel en gooi het afgesneden stuk weg. Snijd de roosjes van de steel en snijd grote in 2 stukken. Schil de steel en snijd hem in stukjes van 2 bij 2 centimeter. Kook deze eerst en voeg na 2 minuten de roosjes toe. Laat nog 3 à 4 minuten koken. Schep de stelen en de bladeren met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken. Bewaar het water om straks de pasta in te koken.

Orecchiette koken

Breng het water opnieuw aan de kook. Doe de pasta in de pan en roer door met een houten lepel. Kook hem 1 minuut korter dan op de verpakking staat aangegeven.

Verwarm de olijfolie in een ruime lage pan en bak de knoflook zachtjes goudbruin. Doe de ansjovis erbij en laat smelten. Voeg de verkruimelde chilipepers en de cime di rapa of de broccoli toe en warm even door.

Neem de pasta met een schuimspaan uit de pan en roer door de groenten. Voeg een pollepel kookwater toe. Zet het vuur hoog en schep alles door elkaar.

Serveer eventueel met de ricotta salata.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina. 

(Bron: Maud Moody en Leonardo Pacenti, foto: René Mesman)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.