Naar cookieinstellingen
oranjemenu

Oranjemenu van Sandra Ysbrandy

Vandaag, donderdag 31 januari 2019, is prinses Beatrix jarig. Ze is 81 jaar geworden. Sandra heeft ter gelegenheid van haar verjaardag een Oranjemenu samengesteld. In de letterlijke en figuurlijke zin kleurt dit menu oranje!

Ingrediënten wortelsoep met gemberroom:

  • 1,5 kilo winterwortel
  • 1 ui, fijngesneden
  • 1 teen knoflook
  • olijfolie
  • 1 rode peper, fijngesneden
  • 2 cm verse gember
  • 1 stengel citroengras, in dunne ringetjes gesneden
  • 2 liter groentebouillon
  • 200 milliliter kokosmelk (Kara en anders slagroom)
  • 2 eetlepels gembersiroop
  • snuf zout
  • verse koriander en chilivlokken om te garneren

Bereidingswijze:

Verhit de olie in een soeppan. Bak de ui glazig. Rasp gember en knoflook boven de pan. Voeg rode peper en citroengras toe en bak 2 tot 3 minuten mee. Snijd de wortels in stukken en doe in de pan. Bak nog een paar minuten mee. Schenk de bouillon erop, breng aan de kook. Doe de deksel op de pan en kook op laag vuur in 10-15 minuten tot de wortels gaar zijn. Pureer de soep.

Klop de kokosmelk* of slagroom met gembersiroop en zout lobbig (yoghurtdikte).

Verdeel de soep over 4 soepkommen. Schep de gemberroom erop. Garneer met chilivlokken en/of verse koriander.

*kokosmelk van het merk Kara kunt u goed opkloppen net als slagroom. Kunt u hier niet aankomen dan adviseer ik om slagroom te gebruiken

Ingrediënten oranje paprika gevuld met venkel en ricotta:

  • 8 oranje paprika’s
  • 4 kleine venkelknollen
  • 200 gram ricotta
  • 75 gram pijnboompitten, geroosterd
  • 75 gram Parmezaanse kaas geraspt
  • 3 eetlepels verse basilicum, in dunne reepjes gesneden
  • rasp en sap van een citroen
  • 500 gram passata
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 tenen knoflook
  • extra vierge olijfolie
  • snuf zout

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden. Fruit de knoflook aan in een steelpan. Laat de knoflook niet verkleuren. Haal de helft van de knoflook uit de pan en doe in de kom waar je straks ook het ricottamengsel in maakt. Voeg de tomatenpuree toe en bak 1 minuut mee. Voeg de passata toe en verwarm. Breng op smaak met peper, zout en wat extra vierge olijfolie.

Zet een pan met water op en breng met wat zout aan de kook. Neem een ovenschaal (ruim genoeg voor 8 paprikahelften) en verdeel de tomatensaus over de bodem van de schaal.

Snijd venkel doormidden, verwijder de kern en kook in ongeveer 6 minuten beetgaar. Snijd ook de paprika’s overlangs door (laat het steeltje zitten) en verwijder de zaadlijsten. Meng in een kom de knoflook, ricotta, parmezaanse kaas, basilicum en pijnboompittten. Breng op smaak met citroenrasp, sap en peper en zout.

Verdeel het ricottamengsel over de paprikahelften. Leg in iedere paprikahelft een halve venkel. Besprenkel met wat extra olijfolie. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet 30 minuten in de oven.

Ingrediënten hangop met mango en basilicumsiroop:

  • 1 liter Griekse yoghurt
  • 200 milliliter slagroom
  • 100 gram poedersuiker
  • 1 mango in kleine blokjes gesneden
  • 4 eetlepels water
  • 4 eetlepels suiker
  • 1 bosje verse basilicum

Bereidingswijze:

Maak een theedoek nat en wring goed uit. Spreid de doek uit in een vergiet of zeef. Zet het vergiet in een kom en giet de yoghurt op de theedoek. Vouw de theedoek dicht en laat de yoghurt 3 tot 6 uur uitlekken in de koelkast.

Klop de slagroom met de poedersuiker lobbig. Spatel de slagroom door de uitgelekte yoghurt. Proef of u de hangop zoet genoeg vindt. Voeg anders nog wat extra poedersuiker toe.

Breng water met suiker aan de kook. Laat de suikersiroop tot lauwwarm afkoelen. Pluk de blaadjes basilicum van de steeltjes. Blancheer de blaadjes basilicum circa 1 minuut in ruim kokend water. Giet op een zeef en spoel de blaadjes direct af met koud water. Knijp al het water uit de basilicum. Pureer de basilicum met de suikersiroop in de blender.

Schep een laag hangop in een glas. Verdeel de mangoblokjes over de glazen en sprenkel er wat basilicumsiroop overheen.

(Bron: Sandra Ysbrandy)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.