Naar cookieinstellingen
Oranje tompouce

Oranje tompouce van Robèrt van Beckhoven

Niets zo toepasselijk als een tompouce op Koningsdag. Daarom maakt Robèrt van Beckhoven ze dit keer niet traditioneel roze, maar feestelijk en geheel in koninklijke stijl: oranje.

Ingrediënten (voor 8 tot 10 stuks):

  • 1 rol bladerdeeg (ca. 270 gram)

Voor de Zwitserse room

  • 175 gram melk
  • 18 gram suiker
  • 18 gram custardpoeder
  • ½ vanillestokje
  • 250 gram slagroom, gezoet en opgeklopt
  • 2 blaadjes gelatine, geweekt in ruim koud water

Voor de slagroom

  • 300 gram slagroom
  • 30 gram suiker

Voor de fondant

  • 200 gram fondant
  • oranje kleurstof

Extra nodig

  • bakplaat, ingevet
  • plaatje of diep bord
  • plasticfolie
  • keukenthermometer
  • 2 spuitzakken
  • kwastje
  • kartelmes
  • paletmes

Bereidingswijze:

Voor het bladerdeeg

  • Verwarm de oven voor op 200 ⁰C.
  • Rol het bladerdeeg uit tot een grote rechthoekige plak van ca. 40 x 24 cm (ca. 2 mm dikte). Bekleed hiermee de bakplaat.
  • Bak het bladerdeeg in ca. 25 minuten goudbruin en gaar. Laat afkoelen.

Voor de Zwitserse room

  • Maak een papje van de suiker, het custardpoeder en een scheut melk.
  • Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng de resterende melk aan de kook met het vanillemerg én het vanillestokje.
  • Neem de pan van het vuur en voeg een kleine hoeveelheid warme melk toe aan het custardpapje. Roer goed door en voeg al roerende de rest van de melk stapsgewijs toe.
  • Giet alles terug in de pan, plaats de pan weer op het vuur en laat de room al roerende even goed doorkoken.
  • Giet de room uit op een plaatje en laat afkoelen; dek af met plasticfolie om velvorming te voorkomen.
  • Klop de afgekoelde banketbakkersroom los. Roer eerst een beetje van de slagroom erdoor en vervolgens ook de rest.
  • Verwarm de gelatine met een klein beetje aanhangend water tot hij is opgelost en roer door de room. Laat kort opstijven in de koelkast.

Voor de slagroom

  • Klop de slagroom op met de suiker en zet koel weg tot gebruik.

Voor de fondant

  • Verwarm de fondant in een pannetje tot ca. 37 ⁰C en roer glad; voeg eventueel een beetje eiwit of water toe om de fondant wat af te slappen (met eiwit gaat fondant extra glanzen en hardt hij mooi uit).
  • Breng de fondant op kleur met oranje kleurstof.

Afwerking

  • Snijd het bladerdeeg met een kartelmes voorzichtig in lange banen van 11 cm breed.
  • Leg één bladerdeegbaan op de werkbank, met de plaatkant naar boven.
  • Spuit met een spuitzak rechte banen Zwitserse room op het bladerdeeg.
  • Spuit met een spuitzak rechte banen slagroom op de Zwitserse room. Dek af met een tweede laag bladerdeeg en druk goed aan.
  • Giet de fondant over de bovenkant van het bladerdeeg en smeer dit liefst in één keer of een paar keer netjes glad met een paletmes. Smeer met een schoon paletmes ook de zijkanten van de tompouce af.
  • Laat het glazuur kort aandrogen in de koelkast. Snijd daarna de randen van het bladerdeeg netjes bij en snijd de tompouce daarna in banen van 4 cm breed.

(Bron: bijRobèrt van Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.