Naar cookieinstellingen
petitfourtjes

Oranje petitfourtjes van Robèrt van Beckhoven

Bakken is leert u door het te doen. En volgens Robèrt van Beckhoven is het belangrijk dus u zich dan niet laat afschrikken door werkwijzen of technieken die eventueel niet kent. Dat geldt dus ook voor het maken van deze petitfourtjes. Volg stap voor stap de werkwijze en dan gaat het ook u lukken.

Ingrediënten (voor 16 stuks):

  • 150 gram eiwit
  • 110 gram (fijne) kristalsuiker
  • 100 gram eidooiers, losgeklopt
  • 8 gram maizena gezeefd
  • 105 gram patentbloem, gezeefd

Voor de vulling:

  • 400 milliliter slagroom
  • 40 gram suiker
  • 250 milliliter water
  • 250 gram suiker
  • 50 milliliter Marasquin
  • 200 gram marsepein
  • poedersuiker
  • 1 (biologische) sinaasappel

Voor het glaceren:

  • 500 gram fondant

Voor de decoratie:

  • 200 gram pure chocolade, gesmolten
  • suikerbloemetjes

Extra nodig:

  • een bakplaat bekleed met bakpapier
  • paletmes
  • deegroller
  • steker van 16 x 16 centimeter
  • scherp mes
  • fijne rasp
  • vork
  • bakpapier

Bereidingswijze:

Van het biscuit:
Klopt de eiwitten kort luchtig in de keukenmachine. Zorg voor volledig vetvrije materialen. Voeg de suiker toe terwijl de machine blijft draaien en klop de eiwitten nu volledig luchtig en stijf. Spatel met de hand voorzichtig de eidooiers door de eiwitten, zodat de massa zo weinig mogelijk luchtigheid verliest. Spatel de maizena en bloem door de eieren en suiker. Meng niet langer dan nodig om er een homogeen beslag van te maken. Giet het beslag op de bakplaat en strijk netjes uit. Bak het biscuit op 230 graden een minuut of 7 tot 9. Laat afkoelen.

Van de slagroom:
Doe de slagroom in de kom van de keukenmachine. Voeg de suiker toe en klop de slagroom stijf.

Van de tempreersiroop:
Breng het water aan de kook met de suiker en laat 1 tot 2 minuten doorkoken. Giet de suikersiroop in een kom of maatbeker, roer de Marasquin erdoorheen en laat afkoelen.

Van de opbouw:
Bestuif de werkbank met poedersuiker en rol hierop de marsepein uit. Hoe dunner, hoe lekkerder. Het formaat moet in ieder geval minstens 16 x 16 centimeter. Draai het biscuit met bakpapier en al om, zodat de kant met het bakpapier naar boven ligt. Trek nu voorzichtig het papier eraf. Geef met de steker de contouren van 3 vierkanten van 16 x 16 centimeter aan in het biscuit. Gebruik een pizzasnijder of scherp mes om de vierkanten uit te snijden. Leg de steker op een met bakpapier beklede bakplaat en leg er één passende plak biscuit in, met de gebakken kant naar beneden. Zo voorkomt u dat het biscuit uitdroogt. Breng een laag slagroom aan en smeer netjes en gelijkmatig af. Rasp naar smaak wat sinaasappelschil over de slagroom. Denk af met een tweede plak biscuit, weer met de gebakken kant naar beneden en druk goed stevig aan. Trempeer het biscuit met het Marasquinwater. Niet te zuinig, maak het lekker! Herhaal tot de vorm vol is en sluit af met getempreerd biscuit. Smeer nog 1 dunne laag slagroom op het biscuit en smeer het zo netjes en gelijkmatig mogelijk af. Leg de marsepein erbovenop. Wrijf alle lucht eruit en verwijder de overhangende randen met een deegroller. Verwijder de steker en laat het goed koelen en opstijven (invriezen kan ook). Snijd de randjes van het gebak netjes bij en snijd het geheel vervolgens in 16 blokjes van 4 x 4 centimeter.

Van het glaceren:
Verwarm de fondant in een pannetje tot ongeveer 40 graden. Voeg eventueel een beetje water toe om de fondant wat af te slappen. Het resultaat moet ‘dik vloeibaar’ zijn. Niet te slap. Prik een petitfourtje met de onderkant aan een vork en dip hem zo in de fondant. Let op dat er geen ’tranen’ ontstaan. Trek de vork terwijl u kleine stukjes op en neer gaat langzaam weer naar boven. Draai het vorkje om, zet het petitfourtje op de hand en trek het vorkje eruit. Zet op een met bakpapier beklede bakplaat en herhaal met de rest. Laat opstijven.

Van het decoreren:
Decoreer de bovenkant van de petitfours met een patroontje van chocolade. Gebruik hiervoor een cornetje van bakpapier. Maak af met een suikerbloemetje.

(Bron: Robèrt van Beckhoven)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.