Naar cookieinstellingen
Opera taart Gwenn

Opera taart van Gwenn Danis

Het Heel Holland Bakt Nog een keer-avontuur is ten einde. En er is een winnaar: Gwenn Danis. In een zinderende finale won hij van Jacques en Cas. Niet alleen zijn spektakelstuk was geweldig, ook zijn opera taart was overheerlijk. En die maakt hij nog een keer in Tijd voor MAX.

Ingrediënten (taart voor ongeveer 10 personen):

Voor de joconde biscuit:

  • 3 eieren
  • 120 gram amandelmeel
  • 30 gram bloem, gezeefd
  • 120 gram poedersuiker
  • 35 gram roomboter, gesmolten
  • 85 gram eiwit
  • 25 gram kristalsuiker
  • 50 gram pure chocolade, gesmolten

Voor de chocoladeganache:

  • 120 gram pure chocolade
  • 120 milliliter slagroom
  • 5 gram honing
  • 15 gram roomboter

Voor de koffiesiroop:

  • 100 milliliter water
  • 50 gram kristalsuiker
  • 5 gram espressopoeder

Voor de botercrème:

  • 175 gram kristalsuiker
  • 60 milliliter water
  • 100 gram ei
  • 240 gram roomboter, kamertemperatuur
  • espressopoeder naar smaak

Voor de chocoladeglazuur:

  • 100 gram pure chocolade
  • 20 milliliter druivenpitolie

Extra nodig:

  • vierkante taartvorm van 20 x 20 centimeter

Bereidingswijze:

Van de joconde biscuit:

  • Klop de eieren, het amandelmeel, de bloem en poedersuiker op hoge snelheid luchtig. Spatel de gesmolten boter er voorzichtig door. Maak vervolgens de meringue door de eiwitten op hoge snelheid te kloppen. Voeg geleidelijk de suiker toe en klop tot de meringue mooi stevig is.
  • Meng een derde van de meringue door het beslag. Spatel de rest van de meringue er voorzichtig en kort door tot een glad beslag.
  • Verdeel het beslag over een bakplaat bekleed met bakpapier. Bak op 190°C in 15-20 minuten gaar in de oven. De joconde moet droog aanvoelen, maar slechts licht gekleurd zijn.
  • Snijd de biscuit in twee plakken van 20 x 20 cm en een strook van 10 x 40 cm. Deze laatste vormt in twee stukken samen het derde vierkant. Bestrijk een van de plakken biscuit met de gesmolten chocolade en laat uitharden in de koelkast.

Van de koffiesiroop:

  • Breng het water met de suiker tegen de kook aan tot de siroop transparant is.
  • Los er van het vuur af de koffie erin op en laat volledig afkoelen.

Van de botercrème:

  • Breng de suiker met het water aan de kook tot 121 °C.
  • Klop de eieren los in de staande mixer en giet de hete siroop er al kloppend bij.
  • Laat de mixer draaien tot de crème is afgekoeld tot kamertemperatuur en voeg de boter eraan toe. Breng op smaak met de koffie.

Van de chocoladeglazuur:

  • Smelt de chocolade au bain-marie tot 32 °C (of tempereer de chocolade) en voeg de olie toe. Roer goed om de chocolade en olie volledig te mengen. Houd het glazuur tussen de 30-32 °C.

De opbouw:

  • Leg de plak joconde biscuit met chocolade naar beneden in de taartring en bedrenk met wat siroop (doe dit met een kwast). Vul met de helft van de botercrème en strijk glad af. Bestrijk de twee stroken biscuit aan beide kanten met de siroop en leg boven op de botercrème. Herhaal met een dunne laag chocoladeganache gevolgd door een laatste plak biscuit en de resterende botercrème.
  • Laat de opera 2 uur opstijven in de koelkast. Strijk het glazuur glad uit over de bovenkant en laat opnieuw opstijven in de koelkast.
  • Presenteer als een grote taart of snijd de opera taart in gebakjes van zo’n 10 x 4 cm.

(Bron recept en foto: Gwenns Bakery / Gwenn Danis)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.