Naar cookieinstellingen
Diverse bakproducten. Voor de begrippen en techniekenlijst van Heel Holland Bakt.

Op zoek naar uitleg over begrippen en technieken tijdens het bakken? Daar is een lijst voor!

Wie bakt komt al snel diverse termen en begrippen tegen in recepten. Denk aan groenten die geblancheerd moeten worden, chocolade tempereren of dat er Zwitserse room nodig is voor het recept. Maar wat beteken deze begrippen en technieken eigenlijk en hoe gaat u vervolgens aan de slag? Daar heeft Heel Holland Bakt een handig hulpmiddel voor ontwikkeld.

Begrippen en techniekenlijst

Voor zowel de beginnende als de gevorderde bakker is er een uitkomst. Heel Holland Bakt heeft namelijk een begrippenlijst online staan, waarin de meest uiteenlopende baktermen worden uitgelegd.

Zoek een begrip of techniek

De lijst staat op alfabetische volgorde. U kunt een letter aanklikken om te zoeken naar een woord of door de lijst heen scrollen. Klik op het plusje aan de rechterkant om de uitleg van het woord open te klappen. Bij de meeste begrippen staat ook een link naar een recept, zo kunt u direct aan de slag.

Deze termen staan er onder andere in

Om alvast een voorproefje te geven, pakken we er een aantal begrippen uit.

Wat is blancheren?

Blancheren is een kooktechniek voor groente en fruit. Het wordt hierbij kort gekookt. Hierdoor blijven ze beetgaar en knapperig. Dit maakt het makkelijker om groenten te verwerken in taarten of andere baksels. Daarnaast wordt het ook gebruikt om groenten in te kunnen vriezen. Hoe werkt het? Dompel het ingrediënt kort onder in kokend water en spoel daarna af met koud water. Dit remt het kookproces.

Wat is afschuimen?

Wanneer u bijvoorbeeld zelf soep, jam of stroop maakt, staat er in het recept dat u moet afschuimen. Dit is eigenlijk zoals de naam al zegt: het laagje schuim dat ontstaat bij het koken van een vloeistof moet weggehaald worden. Gebruik hiervoor een schuimspaan of een kleine soeplepel.

Wat is ganache?

Wie veel taarten of cakes bakt, zal de term vaker tegenkomen. Ganache is een romige vulling of topping. Het wordt gemaakt van chocolade en een vloeistof, meestal slagroom. Het is simpel om te maken. Verwarm de vloeistof en giet het vervolgens over de chocolade. Laat het even staan en roer daarna tot een geheel. De verhoudingen staan in de begrippenlijst.

Plien van Bennekom, Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden
Lees ook: Plien van Bennekom nieuwe presentator Heel Holland Bakt Kids

Wat is Zwitserse room?

Net zoals ganache, is Zwitserse room ook een vulling voor een taart of cake. Het is een zachte room, vol van smaak. Dat komt doordat er 1 deel banketbakkersroom en 2/3 deel slagroom wordt gebruikt.

Wat is tempereren?

Wanneer u iets met chocolade maakt, komt de term tempereren regelmatig voorbij. Dit is het smelten en vervolgens weer op temperatuur brengen van chocolade. Zo ontstaan er kristallen, die zorgen voor een mooie glans. Dit proces maakt chocolade ook goed breekbaar. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. Die staan uitgelegd in de begrippenlijst.

(Bron: Heel Holland Bakt. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Willem Bosma says:

    Ik heb ook spierreuma gehad en dat heeft goed 2.5 jaar geduurd , en dat was geen pretje ben daarom blij dat er onderzoek naar word gedaan.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.