Naar cookieinstellingen
fruit

Onrijp fruit? Leg het naast een banaan, appel of kiwi

Het rijpingsproces van fruit kan soms wel een week in beslag nemen. Geen tijd en zin om te wachten? Doe het dan in een zak met een fruitsoort die ethyleen produceert, zoals de banaan, kiwi, appel of peer.

Ethyleen

Het is een eeuwenoud trucje: een stuk onrijp fruit in de buurt van een banaan leggen. Na 2 dagen is het fruit sappig en klaar om opgegeten te worden. Dat de banaan dit kan, heeft te maken met het gas ethyleen. Ethyleen komt van nature voor in het weefsel van gewassen en zorgt bij veel fruit- en groentesoorten voor het rijpingsproces. Zo kunnen tomaten bijvoorbeeld niet zacht worden zonder deze stof en bij de banaan zorgt het daarvoor.

Niet bij alle groente- en fruitsoorten werkt dit overigens zo. Er zijn ook genoeg soorten die zelf maar heel weinig ethyleen aanmaken en het ook niet echt nodig hebben om te kunnen rijpen. Voorbeelden daarvan zijn aardappelen, ananas en bessen.

Banaan in middenmoot

Naast soorten die bijna geen ethyleen aanmaken, zijn er ook genoeg fruitsoorten die juist het tegenovergestelde doen. Opvallend is dat de banaan niet eens bij de top behoort, maar in de middenmoot staat. De kiwi, peer, nectarine, pruim en avocado produceren bijvoorbeeld een stuk meer ethyleen.

Als u een onrijp stuk fruit heeft, hoeft u er dus niet per se een banaan bij te leggen, maar kunt u hier dus ook een avocado of 1 van de hierboven genoemde fruitsoorten voor gebruiken.

Aandachtspunt

Let overigens wat u erbij legt, want niet elke fruit- en groentesoort kan goed tegen ethyleen. Neem bijvoorbeeld citrusvruchten, sla, wortelen en aubergine. Als u dat samen met een appel of avocado in een zak doet, dan bederft het veel sneller. Ook asperges, koolsoorten, komkommer en aardappelen zullen hier sneller door gaan rotten.

Een peer bij een peer of een kiwi bij een appel bewaren kan overigens wel gewoon; fruitsoorten die veel ethyleen produceren zorgen bij elkaar ook voor een sneller rijpingsproces. Ook artisjok, druiven, ananas, paprika, kersen en bessen kunt u prima bij producten bewaren die veel ethyleen produceren. Zij zijn niet gevoelig voor dit gas en zullen er dus ook niet eerder door gaan rijpen.

(Bron: Voedingscentrum, Trouw, Cornell University)

Geef een reactie

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.